11.4.2016 - 300 levyä ostettu käpyläläiseltä mieheltä

Viime torstaina 7. päivä isäpuoli lähetti sähköpostin, huomasin sen lauantaina. Frej kertoi olleensa Stadin Slangi -ryhmän kokoontumisessa ja tavanneensa ikäisensä vanhahkon miehen, jolla oli n. 300 vinyyli-LP:tä joista hän halusi pikaisesti päästä eroon. Frej vinkkasi siitä minulle, soitin miehelle ja kävin tapaamassa häntä eilen sunnuntaina. Kertoi, että levyjä on kaikenlaista kevyttä, suomijazzia, viihdettä ja sen sellaista, ja että voisin käydä Käpylässä kokoelmaa katsomassa.

Ei kun metrolla, junalla ja kävellen paikan päälle. Pidin jo valmiiksi odotukset pieninä. En luota tavallisten ihmisten levykokoelmiin, koska ne tuppaavat koostumaan vain sekalaisesta viihderoskasta johon en koske tikullakaan. Jos jotain popimpaa on, se on valittu täysin umpimähkäisesti periaatteella "kunhan nyt jotain tämmöistäkin on hyllyssä" ja laatu on semmoista laarinpohjaa. Silti mielessäni kyti ajatus, että jos olisi vaikka jazz-puolella harvinaista Heikki Sarmantoa, Eero Koivistoista, Esa Helasvuota, Finnforestia tai Jargonia.

Pääsin olemaan oikein elementissäni levyjenkeräilijänä ja heittelin asiantuntevia / kiinnostuneita kommentteja levyistä sitä mukaa kun selasin niitä. Tarjouduin maksamaan koko roskasta euron per levy, eli 300 yhteensä. Se kävi päinsä, ja pian levylaatikot kuskattiin autolla kotirapulleni. Maksoin tänä aamuna rahat miehen tilille.

Koko ajan tuumin, että olen ihan kaistapäinen. Maksaa nyt kolme hunttia levyistä, joista suurinta osaa en halua kuunnella edes maksusta ja joista en tiedä miten hankkiutua niistä eroon. Poimin kasasta 46 levyä jotka voisin säilyttää - niistä levyistä yhtäkään en olisi ostanut jos olisin nähnyt ne jossain divarissa.

Ace Frehley: Ace Frehley (1978)
The Aquarius: Hair (1969)
Chilli Willi and the Red Hot Peppers: Bongos Over Balham (1974)
Dexter Gordon: Gordon's Gotham (1979)
Dizzy Gillespie & Stan Getz: Dizzy Gillespie & Stan Getz (1980) (uusintapainos albumista "Diz & Getz" (1955) - yksi kappale poistettu)
Duane Eddy: Guitar Man (1975)
Duane Eddy: Star-Collection (1974)
Duane Eddy: Twangy Guitar Silky Strings (1962)
Duke Ellington and His Orchestra: The Uncollected Duke Ellington and His Orchestra Volume 2 - 1946 (1978)
George Benson: Summertime/2001 / Theme From Good King Bad (1976) (12” single)
Graham Central Station: Now Do U Wanta Dance (1977)
The Honeycombs: That's the Way / She's Too Way Out (1965) (single)
James Moody: Moody's Mood For Love (1957)
Jimmy Smith: The Incredible Jimmy Smith
Jimmy Smith: Jimmy Smith (1975) (2 LP:n kokoelma)
John Benson Brooks Trio: Avant Slant (One Plus 1 = II) (1968)
John Fred and His Playboy Band: Agnes English (1967)
John Klemmer: Blowin' Gold (1969)
John Smith & The New Sound: Rock'n’Roll History Vol. 1 (1970) (kokoelma, sis. kaksi kokonaista aiempaa albumia)
Juha "Watt" Vainio: Kansi kiinni ja kuulemiin (1976)
Junior Walker & The All Stars: A Gasssss (1970)
Kiss: Destroyer (1976)
Little Walter: Hate to See You Go (1977)
Louis Armstrong: Blueberry Hill (1973)
Louis Armstrong and His All Stars: S/T (1981) (4 LP:n boksi)
Louis Armstrong: Vol. 1, Vol. 2, Vol. 4, Vol. 5, Vol. 6 (1979) (nämä ovat kuuluneet yhteen kuuden levyn vinyyliboksiin, vaan Vol. 3 ja itse laatikko ovat hävinneet)
The Marmalade: The Best of the Marmalade (1970)
Mungo Jerry: Златният Орфей (1978) (bulgarialainen livelevy)
Mungo Jerry & The Brothers Grimm: In the Summertime / Got a Job (1987) (single)
O.C. Smith: Love Is Forever (1979)
The Rolling Stones: Play With Fire (1988) (venäläinen kokoelma, sis. poimintoja kahdelta ensimmäiseltä albumilta sekä single- ja EP-biisejä)
The Shangri-Las: Golden Hits of The Shangri-Las (1966)
Smokey Robinson: Deep in My Soul (1977)
Tamiko Jones: Love Trip (1975)
Tuula Amberla: Lulu / Viinimalja (1984) (single)
UHO-trio: JazzGoodies (1982)
Viktor Kalborrek: Con amore (1975)
V/A: Disco U.S. (1982)
V/A: Euroviisuja (1974) (Eero Raittisen ja Jukka Tolosen “Shangri-La” on levyn helmi)
V/A: Hotrocks (1989) (venäläispainos suomalaisesta kokoelmasta)
V/A: Rock & Roll Power Pack (50’s-60’s-rokkiklassikoita, muutama kappale puuttui minulta ennestään)
V/A: Those Were the Days (4 LP:n boksi: Ella Fitzgerald, Fats Waller, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Lena Horne, The Ink Spots, Billie Holiday, Judy Garland, Bing Crosby)


Olen levyjenkeräilijänä hyvin nirso. Onneksi olen päässyt jazzin makuun kuunneltuani sitä uutterasti parin-kolmen vuoden ajan, muuten tuo kokoelma olisi antanut vielä paljon vähemmän. Noistakin Kalborrek on silkkaa roskaa ja Marmalade enimmäkseen roskaa. Marmaladella oli kolme hyvää kappaletta, niistä "Reflections of My Life" ei ole tuolla kokoelmalla. "I See the Rain" ja se Beatles-cover ovat. Ace Frehley ja Kiss ovat ennestään CD:nä ja Chilli Willi ennestään vinyylinä, vaan otin silti toiset kappaleet. On tuo "Bongos Over Balham" niin hyvä levy. Kiusallisen epätasaisella Mungo Jerryllä on muutama hyvä levy, mutta nuo eivät kuulu niihin. Otin silti.

Little Walter ja tuo Rollari-kokoelma ovat parasta tuossa satsissa Chilli Willin lisäksi. Varmasti myös Junior Walker, johon ei ole vielä tarvinnut pettyä. Amberlaa tykkäsin kuunnella radiosta 80-luvulla, ja hyvältä kuulostaa vieläkin.

Jäljelle jäi iso läjä sekalaista viihdettä, useita levyllisiä eestiläistä musaa esimerkiksi. Sellaista mitä en kehtaisi edes ilmaiseksi tyrkyttää kellekään. Eipä silti, en harrasta netissä myymistä vaan olen aina kerännyt vain itselle. Pidän tätä kyllä "bum deal" -tapauksena. No, vanhemmat lupasivat korvata ainakin osan kustannuksista.

Positiivista sentään, että levyt ovat hyvässä kunnossa. Niitä ei ole paljon soiteltu. Kunhan pääsen kuuntelemaan niitä saattaa joukosta paljastua vaikka iloisia yllätyksiä. Tilasin viime torstaina Verkkokauppa.comista uuden levysoittimen, hain sen tänään Kampin Anttilasta ja olen juuri rippaamassa singlelevyjä kun tätä kirjoitan. Huonoa vain, etten saa kytketyksi ääntä kuuluviin, eli en pysty kuulemaan levyjä silloin kun niitä rippaan. Vasta valmiita mp3-tiedostoja käsitellessäni kuulen mitä on soinut. Aion ripata kaikki sinkkuni, koska niiden soittaminen on niin vaivalloista. Koko ajan saa käännellä tai vaihtaa levyä.

Discogsissa yksi ruotsalainen haluaa minun rippaavan joitakin sinkkujani joista hän kaipailee kopioita. Siinähän oma singlendigitoimisprojektini hyödyttää muitakin kuin minua.

46 uutta levyä kokoelmassa tietää aikamoista määrää kirjanpidollisia toimia minulle. Minulla kun on koko musiikkikokoelmani tarkkaan kartoitettuna monessa tiedostossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1