1.7.2017 - Nuorten Sävellahja 22001

Minne hävis Nuorten Sävis? 1980-luvulla jo musiikkihulluna teininä kuuntelin radiosta Nuorten Sävellahja 22001:tä ja sen ruotsinkielistä vastinetta, Ungdomens gåva i toner -ohjelmaa joka viikko. Toimittaja(t) luki nuorten lähettämiä haasteita, joissa tietyllä hinnalla pyydettiin mukaan keräyksiin ja muihin raha-avustuksiin, ja sitten toivottiin jotain biisiä joka ohjelmassa myös soitettiin. Nuorten Sävellahjassa oli 80-luvun puolessavälissä aivan ihana-ääninen nuori naisjuontaja, jonka nimi on unohtunut minulta. Tosi heleä ja pirteä ääni, jonka muistan vieläkin hyvin - kun tuli pari kertaa nauhoitettua sitä puhetta kaseteille:

"Hei! Oletteko kuulleet hullumpaa? Nyt on marraskuun puoliväli ja ensimmäiset joulukuuset ovat jo ilmestyneet kaduille. Ja arvatkaa mitä: pulut istuvat sähkökynttilöiden keskellä pulleina ja tyytyväisinä ja kaakattelevat ja kurnuttelevat hiljaa. Rauhallista joulua on siis jo alettu markkinoida. Pitäkää ihmeessä päänne kylmänä, hyvät ihmiset. Säästetään jouluaiheiset haasteet myöhemmäksi, ja soitetaan joulupukkilaulut vasta ihan joulun alla, jooko?"

Säviksen tunnarina soi jokin syntetisaattorilla, jousikoneilla ja muilla koneilla toteutettu reipas mutta tunnistamattomaksi jäänyt instrumentaali. Ei sitä tunnaria pysty hyräilemään, kun siinä ei ollut tarpeeksi vahvaa melodiaa.

Ungdomens gåva i toner oli ruotsinkielisellä puolella lähetetty versio, jota myös kuuntelin viikottain. Siinä taisi olla kaksi juontajaa, nainen ja mies. Tunnareina muistan kolme kappaletta soitetun: Clarence Clemonsin ja Jackson Brownen "You're a Friend of Mine" vuonna 1985, The J. Geils Bandin "Freeze Frame" vuonna 1986, ja sen jälkeen islantilaisen Mezzoforten "Check It In". Nauhoitin joskus noita UGT-jaksojen alkuja kaseteille, noista tunnaribiiseistä soitettiin 34-55 ensimmäistä sekuntia ja sen jälkeen lähti ensimmäinen varsinainen kappale soimaan ilman mitään juontoa. Hassua oli, kun kerran UGT alkoi tuolla 34 sekunnin mittaisella Mezzoforte-tunnarilla, ja heti sen perään soi ensimmäisenä toivekappaleena samaisen yhtyeen "Icebreaker".

Lisäys 25.12.2017:  Se ihanaääninen nainen, joka radiossa juonsi Nuorten Sävellahja 22 001 -ohjelmaa oli Virve Valli. Tieto löytyi vuoden 1985 Helsingin Sanomista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1