24.9.2016 - Levyharvinaisuus: Visual - Division By Zero (1986)

Kaivoin vanhat MikroBitti-lehteni ullakolta, ja olen etsinyt nyt niistä yhtä vanhaa juttua liittyen Visual-yhtyeen vuonna 1986 julkaisemaan syntsapoplevyyn "Division By Zero", jonka löysin yhdestä levydivarista viime toukokuussa. Muistin, että Visualin Otso Pakarisesta oli artikkeli yhdessä numerossa. Siinä kerrottiin mm. Pakarisen molemmista bändiprojekteista, Visualin lisäksi myös sellaisesta yhtyeestä kuin Atleten, joka artikkelin mukaan oli myös julkaissut LP:n. Artikkelissa oli kuvakin levyn kannesta.

"Division By Zero" ei ollut koskaan levytoivelistallani. En kehittänyt levyn ympärille mitään kummempaa kiinnostusta, enkä edes uskonut koskaan näkeväni sitä missään. Vaan löysinpäs sitten kuitenkin, ja tuumin että voisihan tuon ostaa. Voihan tuo olla hyväkin. Vaan... no... vähän pettymys tuo oli. A-puoli kauttaaltaan mitäänsanomatonta pikku soitantaa. B-puoli alkaa levyn hauskimmalla ja mielenkiintoisimmalla kappaleella "Laundry", joka kuitenkin on harmillisen lyhyt. B-puolella on myös letka kappaleita, jotka olisivat hyvin sopineet sellaisinaan johonkin Commodore 64 -peliin. Eivät mitään erinomaisia sävellyksiä, mutta kuulostavat kuusneloselta ja ovat siksi mielenkiintoisempia kuin A-puoli.

Mutta sitten on tuo toinen bändi, Atleten. MikroBitin mukaan levy olisi ilmestynytkin, mutta siitä ei löydy mitään tietoja mistään. Olisiko jäänyt koelevyasteelle? Näin Bitti kirjoitti:

"Tämän vuoden alussa syntyi bändi nimeltä Atleten. Syntysanat lausuttiin Soundi-lehden kontaktipalstalla. Tällä hetkellä yhtyeessä soittavat Otso Pakarinen (syntikat, C-64), Jari Heikkinen (laulu), Terho Laitila (laulu, kitara), Esa Hyvönen (laulu) ja Jouni Halmari (syntikat, C-64, laulu). Aikaisemmin porukka on soittanut miltei samalla kokoonpanolla nimellä Multitabs.

Musiikkilajikseen Atleten on valinnut teknopopin eli he pyrkivät luomaan mahdollisimman tarttuvan melodian ja hauskat sanat. Ihanteina on lähinnä Kraftwerk, Depeche Mode, Yello ja Devo.

Kaljapalkalla kissanristiäisissä soittelemalla ei heitä huvittanut uraansa aloittaa, vaan pyrkimyksenä oli päästä mahdollisimman nopeasti levyttämään.

Tulosta onkin syntynyt, sillä Atleteniltä on juuri ilmestynyt Megaphon-levy-yhtiön kustantamana LP nimeltä (yllätys, yllätys) Atleten.

Ahkeralta muusikolta eivät bändit lopu yhteen. Hän soittaa Eero Soinisen (syntikat) kanssa kuusnelosta ja syntikoita Visual-nimisessä yhtyeessä. Tuottoisia kun ollaan, on tuloksena LP nimeltä Division By Zero. Molemmat levyt on äänitetty ja miksattu Artivisual Intelligence -studiolla eli poikien omassa kotistudiossa."


Näin siis Kim Leidenius kirjoitti kaksisivuisessa artikkelissaan "Elääkö pelintekijä Suomessa" Bitin numerossa 6-7/86. Visualin levyn kannet eivät tiedä kenestäkään Eero Soinisesta mitään, mutta kappaleella "Big & Beautiful" soittaa Simmons-rumpuja Esa Hyvönen. Muuten levy vaikuttaa Pakarisen yksin tekemältä projektilta.

Megafon-merkillähän tuo Visualin levy tuli, mutta Atletenin levystä ei ole mitään tietoa netissä. Megafonin diskografiassa on kaksi tyhjää kohtaa. Visualin levy on MEGLP 103, ja nuo käyttämättä jääneet levykoodit ovat MEGLP 107 ja MEGLP 109. Jompikumpi noista olisi ollut Atleten.

Tuossa vielä Atleten-levyn hauska kansi sekä Visualin levyn kansi kuvateksteineen:







Pakarisesta tuli vielä mieleen, että mies oli mukana myös Tapa Paha Tapa -nimisessä yhtyeessä. Missähän bändin Koko elma -CD:n kansi on kuvattu? Olen käynyt tuossa paikassa - olisiko ollut joskus 1996-1999 maanmittausopintojen aikana, jolloin tehtiin porukalla luokkaretki sinne. Mikä ruukki tai tehdas oli kyseessä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1