Vando Suvanto - Vangelis - Vanha Isäntä

VANDO SUVANTO



Iloinen talo / Miks sä teit sen? (1980)





Black & Whiten singlelaatikoiden putsauksen aikana marraskuussa 2016 löytyi tämmöinenkin. A-puolella Vando kiljuu kimeällä äänellä pseudo-reggae-rokkikompin päälle. Sitten feidataan juuri ennen kolmen minuutin kohtaa juuri kun alkaa kitarasoolo. B-puolella Vando laulaa matalammalta ihan kohtalaista biisiä, jota hän värittää o-ooo-oo -laulukoukulla. No juu, kelpaa, mutta mitään erinomaista tämä ei ole.

YouTubesta löytyy Vandon seuraavan soolosinglen a-puoli Totta kai. Esittelytekstin mukaan se oli pieni radiohitti aikoinaan. Biisi on pitkälti samaa tyyliä kuin Iloinen talo, mutta vielä energisemmin ja huudetummin. Oikeastaan meno alkaa tuossa jo vakuuttaa, hyvin kulkee tuon luokan rypistyksellä.




VANGELIS




Spiral (1977)





Jaksoin aikani ostella musiikkia hirmuhalvalla venäläisistä mp3-nettikaupoista, mutta joskus vuosia sitten - en muista minä vuonna, mutta 2009 tai aiemmin se oli - päätin, että jääkööt hyvästi. Minulla oli kuitenkin vielä rahaa kiinni noissa verkkokaupoissa, ja mietin, että mihin musiikkiin kuluttaisin ne loput fyrkat. Sitten keksin, että minäpä ostan kaikki Vangeliksen ja Jean-Michel Jarren albumit. Ostin siis kaiken tuotannon mitä näiltä herroilta oli tarjolla - julkaisemattomia elokuvasoundtrackeja ja muita bootlegejäkin löytyi - ja vietin seuraavat päivät kuunnellen syntetisaattorien taiteellista melskaamista.

Spiral oli Vangeliksen albumeista ainoa, joka kolahti kokonaisuutena. Kuunneltuani tarpeeksi CD-R:ää ostin Amazonista oikean CD:n syyskuussa 2010.



VANHA ISÄNTÄ




Roll in My Sweet Baby's Arms / Pälkäne Backstep (1975)

Vanha isäntä (1975)

Fire on the Mountain (1977)

III (1978)

Rednecks, Blue Falls (1979)

Onnemme napanuora / 60-luvun kauan soiva blues (1979)






FinnArctic-esittely:

Here's one of the best groups to be signed by record company Hi-Hat! Vanha Isäntä won the national pop band contest in 1973, and debuted on vinyl with the single "Onkimiehen blues / Greensleeves" the following year. A second 7", "Roll in My Sweet Baby's Arms / Pälkäne Backstep" changed their language from Finnish to English and the label from RCA to Hi-Hat.

For starters, here's the first album from 1975. It's subtitled "Music from Ireland, Scotland, Bretagne and North America, i.e. areas where Celtic-based folk music is still alive..." It contains material ranging from country and bluegrass to Irish dances, and a Lovin' Spoonful cover. All wrapped up in one of the funniest record sleeves ever. The artist is Mauri Kunnas, one of my favourite cartoonists, and his work on the front cover is so rich with details I decided to do the artwork at near maximum size, so you can examine the sleeve thoroughly. You'll certainly find many familiar characters among the horde of people: Jimi Hendrix, Adolf Hitler, Batman, Donald Duck, Albert Järvinen from Hurriganes, president Urho Kekkonen, Leonid Brezhnev, minister and politician Johannes Virolainen, Jeff from Kunnas' popular comic strip Kotlant Jaarti...

Vanha Isäntä followed this with three more albums, abandoning the celtic music for pure country and western. To be continued...

Vanha Isäntä are:

Timo Vakkilainen - vocals, guitars, mandolin, bouzouki, tenor banjo
Ari Vakkilainen - vocals, violin, tin whistle, bodhran
Olli Haavisto - dobro, flute, tin whistle, accordion, guitar
Juha Tikka - vocals, bass, harmonium
Seppo Sillanpää - guitar, banjo, violin

1. Mormon Breakdown

"An instrumental piece born half by accident - the first part of the verse is from the Irish folk song "Mormonbraes" and the rest follows the tradition of American banjo instrumentals."

2. Peach Pickin' Time in Georgia

"Great country yodeler Jimmie Rodgers' song in a ragtime-influenced arrangement."

3. An Suisín Bán

"An Irish tune, a so-called "set dance" picked from the setlist of The Chieftains."

4. Tramps and Hawkers

"One of the many tunes whose origins are disputed between the Irish and the Scottish."

5. Sweep Hornpipe / John Ryan's Polka

"Two slightly odder and less heard Irish dances: hornpipe and polka."

6. Jenny Drinks Nae Water

"Originally a Scottish dance, our arrangement is a bit more sensitive than usual."

7. Blue Ridge Mountain Blues

"One of many homestead songs about mountains in the bluegrass genre."

8. Stetson

"A dobro instrumental composed by Olli, performed by the composer himself with accompaniment by the band."

9. Farewell to Athenry: The Musical Priest / The Wind That Shakes the Barley

"Through these two reels we send our hellos to Christy Howley and our other hospitable Irish friends in the town of Athenry."

10. Darling Companion

"Lovin' Spoonful's song from ten years ago. Juha made good use of the studio by singing a duet with himself."

11. Hamilton County

"A typical American violin tune performed in breakdown style: every instrument gets its own part."

12. Humours of Schull

"At the Cambridge Folk Festival, the destination of our yearly studying trip, there's a band that's active for nearly 24 hours a day, playing a type of down-to-earth music that sounds approximately the same as our version of this reel."

13. Bretagnelainen sikermä

"The tune heard at the beginning and the end of this medley was taught to us in the summer of '74 by an Irish accordion player."

14. Going Down This Road

"A bluegrass classic - the lyrics exist in several different versions."

15. All I Ever Loved Was You

"A serious attempt to capture the wistful mood of slow bluegrass songs."

16. Old McLevander

"Seppo's banjo etude no. 2."






Jakelin kaikkia neljää LP:tä blogissani, mutta matkassa oli yksi mutka. Minulla oli vielä vanha osittain hajonnut levysoitin, jonka kautta kuului vain oikeaan kaiuttimeen tungettu tavara. Vasempaan kaiuttimeen tungetut soittimet eivät kuuluneet ollenkaan, ja Vanhan Isännän levyillä on aika paljon sellaista mikä kuuluu vain yhdestä kaiuttimesta. Niinpä paljon sooloja jäi kuulumattomiin. Semmoista en mitenkään kehdannut pistää jakoon, pakko oli ostaa kunnon USB-vinyylisoitin. Sitten lainasin LP:t toisen kerran kirjastoista ja tein uudet vinyylisiirrot.

Myöhemmin hankin omat kappaleet näistä mainioista levyistä. Fire on the Mountain on yllättäen MusicStackin kautta saksalaisesta levykaupasta hommattu, helmikuussa 2010. Pyysivät alle viittä euroa.





Timo Vakkilaisen jodlaus on aika surkeaa vielä Fire on the Mountainin kappaleessa My Rough and Rowdy Ways. Kolmosalbumin In the Jailhouse Now sujuu jodlauksen osalta vähän paremmin, muttei vieläkään hyvin. Any Old Time sujuu jotenkuten tyydyttävästi. Harjoitus tekee mestarin. Elton Two-Stepin ranskankieli menee kuitenkin penkin alle.

Turkulaisesta Iki-Pop -divarista tilaamalla saamani single "Roll in My Sweet Baby's Arms / Pälkäne Backstep" on kiva pikkulevy, mutta aivan liian nopeasti kuunneltu. A-puoli vedetään alusta loppuun kovalla vauhdilla, b-puolen instrumentaali muuttuu kovavauhtiseksi vasta puolessavälissä.





Omaelämäkerrassani kerroin vielä Vanhan Isännän 60-luvun kauan soiva blues -kappaleeseen liittyneen tarinan - sitä biisiä en jaellut FinnArcticissa vaan Pirate Bayssa:

"Viimeinen musiikkipaketti, jota jakelin torrenttina, sai alkunsa tutun nimimerkki Alle Kirjoittaneen hartaasta toiveesta saada talteen Vanhan Isännän biisi "Kuuskytluvun kauan soiva blues". Radiossa pyöri viikoittainen toivelevyohjelma "Toiveiden yö", johon hän ilmoitti laittavansa tämän kappaleen levytoiveeksi. Elettiin toukokuun puoltaväliä 2009. Alle Kirjoittanut pyysi minua nauhoittamaan biisin kun se soitetaan, ja jakelemaan sitä sitten netissä. Siispä kytkin radio/kasettinauhurini suoraan tietokoneeseen ja totesin että äänenlaatu on pikkuisen huono mutta kelpaa. Kokeilin ensin äänittää radiosta jotain AIPL Singulator-ohjelmalla. Tämä pikkuohjelma äänittää mitä tahansa mikä kuuluu koneen kaiuttimista. Homma toimi. Sitten vain odottelemaan Vanhan Isännän kappaleen soimista. Itsekin halusin kovasti saada biisin talteen, sehän oli hieno Al Stewartin sävellys Hectorin taitavine suomennoksineen.

Juontaja ilmoitti, että Timo Saarela Turusta on toivonut Vanhan Isännän kappaletta, ja biisi lähti pyörimään. Minä nauhoitin ja sain koko kappaleen talteen. Alle Kirjoittanut sai sitten riemuviestin minulta. Hän kertoi, että oli yrittänyt nauhoittaa biisin digiboksin kautta, mutta puolessavälissä oli tullut jokin häiriö ja hän sai vain puolet talteen. Hän kiitti minua siitä, että rukouksiinsa oli vihdoinkin vastattu. Loin torrentin, jossa oli kaikkiaan 21 sekalaista biisiharvinaisuutta. Annoin sille nimeksi "21 various Finnish songs part 1", koska ajattelin jatkaa sarjaa vielä myöhemmin. Jatkoa ei tullut...

Rippaukseni Vanhan Isännän biisistä päätyi sittemmin sekä Finnpicks-blogiin että YouTubeen. Minua hiveli moinen, vaikka äänenlaatu olisi voinut olla parempikin.".

Nimimerkki Alle Kirjoittanut lähetteli usein kommentteja FinnArctic-postauksiini. Hänen tekstinsä olivat aikamoisen häröä tajunnanvirtaa, mikä sai minut ajattelemaan että nimimerkin takaa löytyy Markku Into tai Jarkko Laine... tai Seppo Pietikäinen. En koskaan tiennyt miten reagoida niihin ja mitä vastata, vai vastatako mitään.

Aito Onnemme napanuora -sinkku löytyi riemukseni viime kirjamessuilla, AH Recordsin pöydästä. A.H. kertoi että häneltä löytyy iso läjä muitakin vanhoja suomirock-sinkkuja, että jos minulla on puutelista jossain, niin siitä vain vaikka sähköpostia hänelle, niin hän katsoo mitä löytyy. En ole lähettänyt A.H.:lle mitään puutelistaa. En ole halunnut kuluttaa rahaa ylettömästi levyihin, koska tässä on ollut muuttohommia.


Artikkeliskannaukset:

https://drive.google.com/open?id=1xBNgd4Z9N6JjbTAn06aKVfHTwH9kpb0e


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1