Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1

Koska mainio CD-boksisarja Love Records - kaikki singlet ei ole saanut jatkoa vastaavanlaisesta Johanna-boksisarjasta, päätin tehdä digitaalimuotoisen kokoelman oman tietokoneeni kovalevylle. En toki saanut aikaiseksi täydellistä kokoelmaa - kaikkiaan 24 biisiä puuttuu - mutta harvinaistakin materiaalia löytyy minulta sen verran, että ajattelin julkaista tämmöisen katsauksen Johannan ja sen alamerkkien sinkkuihin. Eli mukana on myös Black Label Series-, Numerot-, Karhu- ja California-singlejä. Lajittelin koko hoidon tietokoneelleni yhteen ja samaan kansioon tässä järjestyksessä:




JHNS-
101     7"      Ratsia: Lontoon skidit / Kassapäät     1979





Johanna avasi singlesarjan komealla klassikolla. "Lontoon skidit" asettaa vastakkain Lontoon hulinat ja Pihtiputaan virikkeettömyyden jo piirretyssä kannessaan, ja kysyy kummassa paikassa oikeasti onkaan tylsää. B-puolella haukutaan nuorten rahoja nyhtäviä helppoheikkejä, joilla ei ole tarjottavanaan muuta kuin tyhjiä mielikuvia, 50-luvun ihannointia ja tarpeetonta materiaa.


Black Label Series BLS 7901     7"      The Silver: No More Grease / Bob the Idiot      1979

Valitettavasti Johanna aloitti Black Label Series -sarjansa jo 1979. Ei ole kivaa joutua kuuntelemaan teinipojista koostuneen mysteeribändin atonaalista autotallikolinaa näin aikaisessa vaiheessa. Ja tulossa vielä toinen sinkku myöhemmin...

Punk In Finlandin The Silver -ketju on sentään viihdyttävä salapoliisistoori, jossa YLEn suurella avustuksella paljastetaan ketkä olivat syylliset näihin julkaisuihin.


BLS 7902     7"      Leevi and the Leavings: Nuoret miljonäärit: Matkamuistoja / Rikas, rakas ja yksinäinen /// Hulivili-pojan humppa / Jossain joku vielä sua kaipaa

The Silverin löytäjän bändi jatkoi Lovella starttaamallaan tuplasingleformaatilla. Matkamuistoissa mies kaipailee naista johon tutustui, kahdessa muussa laulussa teemana on yksinäisyys ja naisenkaipuu. Vain Hulivili-pojan humppa rikkoo muuten lemmekkään kokonaisuuden, mutta reippaana ja purevana huumorirallina se on noussut suosikikseni tällä julkaisulla.


JHX-001     7"      Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät: Kurjuuden kuningas / Aavaa preeriaa       1979

Ensimmäinen Johannan levyautomaattisingle. Nurmio kerran Hesarissa väitti Aavaa preeriaa synkäksi lauluksi, mutta ei siinä ole kuin muutama alakuloinen rivi heti alussa ja kahden minuutin kohdan jälkeen.


102     7"      The Agents: Jätkän twist / Kitara twist      1979

Agents soittaa Jätkän humpan rautalankaversiona oikein pätevästi. Urut antavat tarpeellista lisäväriä. Kitara twististä (Shadowsien "Shinding") on kaksi versiota kokoelmalla In the Beginning - The Johanna Years... kumpi niistä on se sinkkuversio, nopeampi ja lyhyempi vai hitaampi ja pitempi?


103     7"      Pelle Miljoona 1980: Lanka palaa / Intiaanikesä      1979

Tumppi Varosen tulkinta Hair-musikaalista tutusta Let the Sunshine In -hitistä ei kerää minulta monta tyylipistettä, mutta kai tämä on sitä punk-asennetta. Kertosäkeen jonkinlaisesta kellopelistä pieni plussa. B-puolen reipas kesäbiisi toimii minusta paremmin.


104     7"      Se: Mmm... / Meillä vois tänään olla hauskaa      1979

Se ja Yari turvautuivat pitkään covereihin sinkkujensa ykköspuolilla. Tällä kertaa tarjolla Bowieta Hunky Dorylta, ja harvinaisen alkuperäiselle uskollinen versiokin vielä kyseessä. B-puolella harvemmin kuultua Velvet Undergroundia, vuoden 1974 livelevyltä. Vahva, rokkaava kokonaisuus.


JHX-002     7"      1980: Tahdon rakastella sinua / Viimeinen syksy       1980

No niin, punkkareiden herkemmät tunnot esiin. Taskisen täysosuma. Onko tämä edes punkkia vaiko nuorekasta katurokkia? B-puolella heittäydytään välillä jopa jatsahtaviksi.


JHX-003     7"      Maukka Perusjätkä: Herneenpalot / Onnelliset ihmiset       1980

Ralf Örnin aivoitukset eivät lakkaa hämmentämästä minua. Saisipa kurkistaa sen miehen pään sisälle ja selvittää, mitä hän oikein on ajatellut mitäkin levyä väsätessään. Herneenpalot tuntuu mitä epäsopivimmalta poiminnalta singlen paraatipuoleksi: lyhyt, rauhallinen, kuiskaileva, melodiaton, ja se vielä röyhkeästi siteeraa Maukan isoa hittiä. Onnelliset ihmiset sopii lähinnä itseään etsivän teinin lasiinitkemislauluksi.


105     7"      Päät: Rotat / Lihansyöjäihminen       1979

Päät haki vielä kovasti uskottavuutta / vakavastiotettavuutta kahdella ensimmäisellä singlellään. "Kaikki miehet on rottii / ja niitten päät on pelkkii pottii / en mä tartte niitä / rotta, älä lapsii siitä"... Onneksi lyyrinen anti petrasi huimasti sen jälkeen kun Juhani Kansi otti ohjat. Taiteellisempi b-puoli toimii melko hyvin.


JHX-004     7"      Ratsia: Ole hyvä nyt / Yksin       1979

Ratsian LP:ltä irrotettiin automaattisingleksi ne ainoat biisit, joissa ei julisteta sanomaa. Nuorten henkilökohtaisempia fiiliksiä kuvaavat nopeat punk-rallit ovat ohi yhteensä kolmessa minuutissa, joten näitä baarissa soitettaessa täytyi jonkun olla koko ajan passissa jukeboksin vieressä tyrkkäämässä lisää kolikoita reikään.


106     7" EP   Kari Boy Saaristo: Satumaa: Satumaa-fanfaari - Sunnuntaiaamuna - Sinä, yö ja palasin /// Satumaa - Mietiskeleviä iltakävelyjä - Satumaa-fanfaari       1979

Ja tätä EP:tä olin niin kiinnostunut kuulemaan, kunnes vihdoin sain sen Kane Recordsilta elokuussa 2018... Toisaalta osasin vähän pelätäkin pahinta. Saariston epävireisellä äänellä laulamia sekoilevia hippirallatteluja kestän välillä kuunnella, mutta "Sinä, yö ja palasin" on tuskaa - kun taustan sekameteli yltyy liian äänekkääksi, ovat hermoni koetuksella. Satumaa-fanfaarit on toteutettu Monosen sävelmää toistavalla soittorasialla. Levy on omistettu kannessa istuskelevalle henkilölle, joka ei siis ole Kari-boy. Siksi laitan tähän kuvan aiemmasta, Love Recordsin julkaisemasta EP:stä:





107     7"      Kari Peitsamo ja Ankkuli: Kultakuoriainen / Lentokone talon yllä       1979

Peitsamo yritti niin olla mystinen A-puolen sanoituksessa, ja yrittäminen paistaa läpi. Lopputulos toimii hyvän melodian ja jykevän sovituksen (tuon ajan Peitsamon mittapuulla) ansiosta. Lentokoneelta kestää viisi minuuttia lentää singlen sisäuraan asti.


108     7" EP   Vaavi: EP:n nimi: Mätä sukupolvi - Ei koskaan myöhäistä /// Kertokaa totuus - Et pysäytä mua enää       1980

Kaksi vuosien 1977-1982 suomalaista punk-levytystä, joita en ollut onnistunut kuulemaan: toinen niistä Rattlersin Mä en luovuta ja toinen Vaavin Mätä sukupolvi. Sitten joku laittoi jälkimmäisen YouTubeen, ja sain äänitetyksi siitä mp3-kopion. Kaunis kiitos!

Vaavi on tällä EP:llä vahvimmillaan biisimateriaalin osalta. Mikä tarkoittaa, että homma toimii tarpeeksi hyvin, mutta ei tässä loisteta. Sham 69 -cover on tarpeellinen.


109     7"      Äpyli ja Utu Ptrui Tänne Prutui: Tämä ruumis / Ihmisen poika       1979

Arjenharmaata kuvausta pohjoiskarjalaiselta bändiltä, jolta omistan vain tämän singlen ja senkin kannettomana. Muista biiseistä on sentään kopiot. Tässä ei ole jaksettu olla lainkaan niin persoonallisia kuin tuosta bändinnimihirviöstä voisi toivoa, mutta vilpittömyydestä kehuja.


110     12" EP  Dave Lindholm & Antero Jakoila: Crazy Moon: 7th Wheel - Black & White Joe /// Crazy Moon - Dream Belle       1980

"Tost' noin vaan pannaan meneen" -hengessä tehtyä, lujaa kiitävää heinähattutiluttelua kahdelta ässäkitaristilta. Ei Daven tarvinnut mitään todistaa tällä maxi-EP:llä, mutta kiitos sen tekemisestä. On vain divareissa turhan kallis kiekko, siksi tyydyn digitaalikopioon.


111     7"      Haukka: Kaikki ei oo kohdallaan / Piti tulla seikkailu       1980

Haukalla oli persoonallisuuden puute vaivana. Yari teki tekstit tälle viimeiselle singlelle, ja hänen äänensä kuuluu vahvimmin. 1980 tehtiin kuitenkin vielä radioon viiden biisin nauha, jonka joku voisi kaivaa arkistoista esiin ja julkaista. Haukka lopetti kai toimintansa kyllästyttyään jatkuvaan keikkojen puutteeseen, mutta yhtyeen jäsenillä oli sentään päivätyönsä.

Suurin osa Haukasta - terästettynä Top Rankin alkuperäisjäsenillä Reijo Koponen (rummut) ja Timo Lavi (kitara) - perusti 1984 Idän Pikajunan. Rumpali Juha Virta on soitellut Jussi Ketun levyillä tämän vuosituhannen puolella.


112     7"      Maukka Perusjätkä & Sota Apatiaa Vastaan: Säpinää / Mama       1979

Maukan kunkkuhetki. Mitäpä muuta tästä sanoisi.


JHXEP 2008     7"      Vaavi: Pogo Party - RARF (Rock Against Raija Forsström) /// Mitään - Rakkauden orjat       1980

Neljä nolattua neroa -LP:n mukana tullut kylkiäinen on vielä vahvempaa työtä kuin ensimmäinen neljän biisin EP. Tällä kertaa on käännetty Undertonesia. Forsströmiä täytyy kyllä vähän puolustella, hänhän teki vain kuten esimiehensä eli Hesarin päätoimittaja käski, ja kieli poskessa.


113     7"      Vaavi: Hei Anne (milloin tulet?) / Me voitais vaikka rakastella       1980

Hei Anne kulkee mukavasti reggaen tahtiin, mutta sävellyksen teennäisyys on paha haitta. Silti tätä jaksaa kuunnella, kun ei ole tyhjää kohkaamista. B-puolen jättää mieluummin soimaan päähän.


BLS 7903     7"      Rife Paananen: Rakastan / Police Special       1980

Rifen lähinnä hellyttävä, kevyt irtiotto Leavings-kuvioista todistaa heikohkosta laulutaidosta. Kitaroinnissakaan Paananen ei yritä mitään ihmeellistä. Pidän enemmän b-puolen kevytrautalankaisesta instrumentaalista, joskin siinä olisi saanut olla enemmänkin taustatehosteita tuomassa novelty-väriä.


BLS 7904     7"      Leevi and the Leavings: Muotitietoinen / Ei tytöt sitä tietää saa       1980

Muotitietoinen sopii hyvin soitettavaksi Ratsian Kassapäiden jälkeen, osoituksena siitä miten hyvin markkinamiehet onnistuivat aivopesemään nuoria.


114     7" EP   Ducktails: Ballin' Keen: Ballin' Keen - Let's Flat Get It - Teenage Boogie /// Flip, Flop & Fly - Slow Down       1980

Olen löytänyt kopion vain nimikappaleesta, joka on raisu tarina nuoresta tennesseeläiskundista joka rakastaa rokata - mutta ilmeisesti pärjää myös tappeluissa isoja kundeja vastaan... tai näin arvellaan, mutta kukaan ei nähnyt flaidista, koska valot olivat sammuksissa. Legenda kuitenkin elää. Koska Ducktailsin laulajan englannin ääntämistaito ei riitä tällaiseen nopeuteen, tarina jää käsittämättömäksi puuroksi, josta ei ota tolkkua.


115     7"      Bluesounds: Cigarette Lean / Love Electric       1980

Ensimmäinen Bluesounds-single, ja suosikkini. Coolia rokkia mieheltä, joka tietää ja hallitsee tuon asenteen.


116     7"      Woude: Kaupungin yöt / Satoi       1979

"Woude" Voutilaisen sanoitusmaailma selväksi heti ensisinglellä. Katuromantiikka kukkii kummallakin kappaleella, vielä vahvemmin kääntöpuolella, joka tehtiin uusiksi Keskellä aikaa -LP:lle.


117     7"      Ratsia: Tämä hetki ja tulevaisuus / Älä näytä että pelkäät       1980

Ratsia hioi ilmaisuaan kohti kakkosalbumin Elämän syke kypsempiä, harkitumpia ja monipuolisempia tunnelmia, ja teki tämän vahvan irtosinglen. Kääntöpuolella voi halutessaan kuulla etiäisen myöhemmästä futu-tyylistä.


118     7"      Cenci: Night That Is Almost Afraid of Me / Between Hatred and Pity       1980

Osterixin blogipostauksen kommenttiosiosta voinee päätellä levyn syntyhistorian aika tarkkaan, mikäli tiedot pitävät paikkaansa. Jos näin, niin ihmeellisen sattumanvaraisesti tämä taidesinkku ilmoille putkahti. Lopputulos on joka tapauksessa mielenkiintoinen kuriositeetti.


119     7"      Top Ranking Eric & The Astronauts in Babylon: Peili kertoo / Tyhjää täällä tänään       1980

Suomi-reggaeta autenttisimmillaan yritti tämä tamperelaisporukka. Peili kertoo ei vielä kerro pahaa tulevasta, mutta kun LP tuli, jouduttiin toteamaan, että ei tämä nyt ihan tärähdä.


120     7"      SIG: Tiina menee naimisiin / Viipuri-pop       1980

"Ei äsken vielä tiennyt käyvän niin", eli Tiina ei päässyt naimisiin, hän joutui yhteen Juhaninsa kanssa. Näin voi yksi rivi muuttaa ääriharmittoman kuuloisen laulun sanomaa.


121     7"      Lama: Totuus löytyy kaurapuurosta / Bussi - Raha       1980

Peräti tv-mainokseen pääsi tämä a-puolen punk-renkutus, mutta oli kuitenkin pykälää paremmin vanhojen pierujen hermoille räätälöity pehmitetty versio, jota ei esittänyt Lama vaan joku muu.

https://www.youtube.com/watch?v=2lg5vyldWao





122     7"      Maukka ja Vallilan Vangit: Oletko koskaan nähnyt traktoria? - Marilynin sukat / Pinä       1980

Sen, että Teosto väittää sanoituksen tekijäksi Vexi Salmea, on pakko olla väärinkäsitys. Vaikka on Salmi todistettavasti kuraakin vääntänyt. "Minä olen sanonut Maukalle ja Atelle, että singlejä ei tehdä noin vain. Niiden tulevaisuus täytyy laskea. Minä tein "Vaatteet"-piisin hitiksi ja sellainen siitä myös tuli. Se onkin ensimmäinen levy, johon olen täysin tyytyväinen. Ja sitten Maukka menee levyttämään suomennoksen Creedence Clearwater Revival -laulusta "Have You Ever Seen the Rain". Minä kuulin tuon Maukan soolosinglen ja menin heti kysymään Johannasta, voinko haudata koko 500 kappaleen painoksen metsään. Minua harmitti se, että me olimme luoneet profiilin, johon yhtäkkiä tulikin paise. "Traktori" olisi ollut ihan OK single, jos Maukka olisi tehnyt sen jollain muulla nimellä kuin Maukka", tilitti Ralf Örn Soundissa.

Ei olisi ollut.


123     7"      The Agents: Snake Shake / Sydänsuruja       1980

Agentsit puristivat Kuningaskobran ulos samalla tyylillä kuin Jätkän humpankin, ja tulos toimii taas.
Kääntöpuolen versio Teddy Powellin Heartachesista kulkee letkeästi reippaan beguinen tahtiin.


BLS 8006     -     (ei julkaistu) Suurkaupungin Kansa: Rottien yö / Nancy Jones       -

Julkaistiin vasta Leavingsien singleboksissa 2008. Näillä kappaleilla on mennyt pieleen aivan kaikki mikä pieleen saattoi mennä, joten singlen hyllytyksen ymmärtää. Toisaalta Nancy Jones on ilmeisen tahallisesti vedetty läskiksi, eli ei tässä liene edes yritetty mitään. Mukana häärineet Jorma Sauvala ja Ilkka Niemi toimivat myöhemmin Tuntematon Tekijä -nimisessä kokoonpanossa, jonka Ihmemaa-LP:n olen jo aiemmin lytännyt.


BLS 8007     7"     The Silver: Do You Wanna Dance / Popper       1980

Siihen aikaan kun Gösta Sundqvist vielä oli elossa ja teki Koe-eläinpuistoa radioon, olin utelias kuulemaan The Silverin biisejä. Yhdessä Koe-eläinpuiston jaksossa Gösta sitten taisi mainitakin jotain Silveristä, ja samassa jokin kakofoninen teiniversio Do You Wanna Dancesta alkoi soida. Mietin, että onko tämä SE... ja olihan se, saatoin varmistaa asian vuosia myöhemmin.

Tämä on vielä kamalampaa kuin No More Grease. Pojilla ei edes ole pitänyt pokka millään, vaan on ollut pakko pitää naurutauko.


124     7"      Problems?: Katupoikien laulu / Lännen mies       1980

Tätä singleä näkee joka divarissa, mutten ole viitsinyt poimia sitä mukaani, kun on kauttaaltaan mukana Katupoikia-albumillakin. Pari kevyttä renkutusta kahden Lovelle tehdyn väkevän sanomasinglen ja Pohjalla-biisien jälkeen.


JHX 005     7"      Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma / Viesti teille kovikset       1980

Moottoritien sanoituksen korniuksista ei enää enempää, ja riffivarkaudenkin kuittaan tällä linkillä:

https://www.rumba.fi/uutiset/sami-yaffa-paljasti-vihdoin-etta-moottori-tie-kuuma-riffi-pollitty/

B-puoli sentään avoimesti kreditoitiin Specials-käännökseksi. Alkuperäinen on minusta veltto ja tylsähkö, mutta Pellen bändin versio on kunnon ska'ta ja tempaa mukaansa. Sanat pelkkää asiaa.


125     7"      Pelle Miljoona Oy: Olen kaunis / Älä äiti itke       1980

Moottoritie oli pelkkä jukeboksisinkku, mutta tämän rohkaisulaulun saattoivat teinit ostaa omakseen kotiin. Varmasti Tumpin laulama b-puolikin on tuonut lohtua monille.


126     7"      Vando Suvanto: Iloinen talo / Miks sä teit sen       1980

"Black & Whiten singlelaatikoiden putsauksen aikana marraskuussa 2016 löytyi tämmöinenkin. A-puolella Vando kiljuu kimeällä äänellä pseudo-reggae-rokkikompin päälle. Sitten feidataan juuri ennen kolmen minuutin kohtaa juuri kun alkaa kitarasoolo. B-puolella Vando laulaa matalammalta ihan kohtalaista biisiä, jota hän värittää o-ooo-oo -laulukoukulla. No juu, kelpaa, mutta mitään erinomaista tämä ei ole". Näin kirjoitin jo aiemmin, eikä mitään lisättävää.


127     7"      Maukka Perusjätkä: Vaatteet / Meidän raha (Money Money)       1980

Pokon 1994 julkaisema kokoelma-CD Suomi-rock 1980 hämmensi minua, kun sitä aikoinaan kuuntelin. Kansivihon esittelyteksti puhui Andy McCoyn kitarasoolosta, mutta itse levyltä kuului Vaatteet-biisistä versio, jossa ei ollut skittasooloa eikä naistaustalauluakaan, vaan tilalla oli syntetisaattoriefektejä. Olen ottanut talteen kopion tuosta vaihtoehtoisesta versiosta, mutta vieläkään en tiedä, mikäs ihmeen versio se on. Ei se ole tällä singlelläkään, sillä olen omistanut tämän seiskan. Demo, kenties? Linkistä sen voi kuunnella.

EDIT: Tutkittuani vuoden 1997 Hesareita HS:n Aikakone-palvelussa vastaus löytyi. 22. maaliskuuta 1997 julkaistiin juttu Maukasta, joka oli aktivoitunut uudelleen musiikin parissa ja häneltä tuli ulos Albumi ja Single. Rahastus-CD:itä, joilla vanhat biisit oli pätkitty ja miksattu uudelleen. Hesarin jutussa Ralf Örn sanoo: "En olisi ehkä enää koskenut maukkamateriaaliin, ellei Love Kustannus olisi antanut huolimattomuuksissaan julkaista Vaatteet-biisiä eräällä kokoelmalla demoversiona. Silloin sovittiin uudelleenjulkaisusta".


128     7"      Top Ranking Eric Darwin & The Evolutionaries Featuring The Astronauts in Babylon: Vanha hippi / Rastajengi       1980

Hippi- ja rastaideologian puolustuspuhe oli Top Ranking Ericin huippuhetki. Kaikki kohdallaan tässä soitantoa myöten. Rauhallisempi kakkospuoli tasoittaa painavaa ykköspuolta.


129     7"      Tuomari Nurmio & Viides Kolonna: Paha tyttö / Ankara       1980

Paha tyttö on hyvä albumiraita, joka ei kuitenkaan kuulu Nurmion huippuihin. Ankara kulkee albumiversiosta poiketen instrumentaalina.


130     7"      SIG: Marianne / Uljas uusi maailma       1980

Niinikään kelpo albumiraita, mutta pettymys loistavan Tiinan jälkeen.


131     7"      The Slippers: My Babe / Caterpillar       1980

Teddy & The Tigersia parempi rockabillybändi suorittaa singlensä loppuun kiusallisen pian. Yhteiskesto ei ole ihan neljääkään minuuttia. B-puolen nimi osoittautuu metkaksi sanaleikiksi - se on erään tytön lempinimi, ja syy kerrotaan.


JHX 006     7"      Problems?: Maanantaina / Me       1980

Ansaittu jukeboksisinglepoiminta Katupoikia-albumilta. Sanoja olisi voinut kirjoittaa vielä lisää, niiden loputon toistaminen on vähän puuduttavaa. Juuri b-puoli kärsii toistosta.


132     7"      Päät: Täynnä elämää / Moderni yö       1980

Juhani Kannen mukaantulo bändiin teki ihmeitä.


133     7"      Woude: On kesä vasta alussa / Kaupunki       1980

Tämän nauhoitin radiosta 1994 Porvoossa opiskellessani. Ennestään tiesin Woudelta vain Tänään on kuin eilen -rallatuksen, joka ei kertonut tarpeeksi totuutta bändistä. Olin mielissäni siitä, että kova punkkari on tehnyt tällaisen iloisen kesäbiisin, jossa ei vihata eikä julisteta mitään. Sittemmin toki ymmärsin, että Voutilainen oli jotain muuta kuin kova punkkari.


134     7"      Backwoods: Walkin' On / Heart Full of Pain       1980

Raine Salo teki Backwoodsissa ärhäkkää new wavea rääkyvästi ja epäselvästi englanniksi laulettuna. A-puoli keskitempoinen, b-puoli nopeampi ja siinä on ärsyttävä syntetisaattori, joka on kuin ampiaisen surinaa mutta kimeämpänä. Ei miellytä tämä single, mutta kestän kuunnella.


135     7"      Bluesounds: Thank You Very Mush / The Possible Way       1980

Soundin singlearvostelija Jussi Niemi oli pahasti pettynyt Bluesoundsiin loppukesän 1980 Tampereen keikan ja tämän sinkun myötä. Keikalla oli mainion ykköslevyn linja hukkunut täysin ja tilalla oli huonosti sekoitettua sementtiä, eikä tälle pikkulevyllekään voinut kehuja antaa. Joo, tämän singlen äänitys on jotenkin sumea ja molemmat kappaleet ovat kieli poskessa vedettyä pilailukamaa, varsinkin Thank You Very Mush, jonka vitsi perustuu siihen, että äännetään englantia väärin. Minulla onneksi riittää huumori tästä nauttimiseen, mutta ymmärtäminen on vähän vaikeampaa.


136     7"      Xtaasi: Eräs lauantaiyö / Sun huoneessa       1980

Sam Cookea ska-vaihteella? No joo, jos sitä vain esitetään hyvin. Oululaisilla Xtaasin pojilla oli ilmeisiä lahjoja ja taitoa jo nuorella iällä. Mahdolliset Clash-vaikutteet joista Soundi kirjoitti raportissaan rockin SM-kisoista 1980 eivät minua häiritse, mutta laulaja Heikki Portaankorvan fraseeraus tuhosi tämän sinkun.





137     7"      Vaavi: Tytöt hymyilee / Elämää vain paperilla       1980

Albumiversion Tytöt hymyilee -kappaleesta kestän, mutta singleversiossa yritettiin liikaa tehdä tästä hittiä bändille. Homma menee hiukan yli ja karkaa rasittavuuden puolelle.


138     7"      Vaaralliset Lelut: Viidakko kotona / Pirun unet       1980

Taide ja melodisuus sopivasti balanssissa tässä. Nautittavaa.


139     7"      Sika: Kuin elokuvissa / Kevytmuistoja       1980

Jossain määrin nautintoa minulle tuo myös toinen omaehtoinen bändi, Sika. A-puolen todellisuuteen karulla tavalla törmäävä haavetarina liikuttaa. Toinen puoli on ihan eri paria Tyttöjä, tyttöjä, tyttöjä -LP:llä olevan Raskasmuistoja-biisin kanssa.


BLS 8008     7"      Leevi and the Leavings: Elämää / Kolmen dollarin tähden       1980

En ole mikään Leavings-fani, mutta Elämää on sitä harmitonta ja inspiroitunutta laulelmaa, mitä vielä varhaistuotannosta löytyy, ja pidän siksi. Toinen kappale on instrumentaali, joka vihellyksineen sisältää kaikuja spagettilänkkäreistä. Hyvä juttu, mutta olisi sitä saanut pätkiä jonkin verran, kun ei neljän minuutin kohtaan mennessä ole osattu tarjota mitään yllättävää uutta käännettä tai sovituksellista lisäväriä.


BLS 8009     7"      The Crinolettes: I'm in Love With a Boy Like You / You'll Never Find Me Crying       1980

Gösta Sundqvistin yritys tehdä englanninkielistä tyttöpoppia kipsaantui. Naiset eivät laula eivätkä äännä englantia tarpeeksi hyvin. Tuotanto ei ole tarpeeksi rikas (vaikka tuskin tuon ajan Suomessa olisi ollut mahdollisuuksia spectoriaanisiin sfääreihin) eikä biisimateriaalikaan pärjää ulkomaiden vastaaville projekteille. Yritys hyvä kymmenen, mutta saattoihan tämän sentään julkaista.


BLS 8010     7"      Leevi and the Leavings: Pojat tanssimaan / Onnelliset       1980

A-puoli sykkii hienosti ja taustalla on mukana vähän ylimääräistä diskotehostettakin. Toisella puolella varovaista kulutushysterian ivaa. Kumpikin kappale vain kärsii liian vähistä sanoista, ja niitä vähiä toistetaan liikaa.


140     7"      Se: Joku muu / Riitaa, riitaa, riitaa       1980

Siltä vihdoin omaa singlekamaa a-puolella. Riitaa, riitaa, riitaa -kappaleella taas on tarjota erikoinen ratkaisu normaalien heteroparisuhteiden yleiselle ongelmalle. Silkaksi vitsiksihän Ivor Cutlerkin sen totta kai tarkoitti, ei tuollaiseen moni suostuisi. Sitäpaitsi, riidelläänhän sateenkaariparisuhteissakin. Ihminen on yhtä aikaa liian älykäs, liian tyhmä ja liian monimutkainen olento tullakseen kyllin hyvin toimeen toisen kanssa. Siksi meillä on sotiakin.


141     7"      Kari Peitsamo ja Ankkuli: Koputa kolmasti (oveen rakkauden) / Aabrahamin kapakka       1980

Greatest Hits oli ensimmäinen Peitsamon albumi jolta oikeasti irrotettiin single. Sen jälkeen jatkettiin aloitettua perinnettä aika tasaiseen tahtiin pitkälle 90-luvulle asti.


142     7"      Unohda Eila: Kolmas maailma / Luvattu maa       1980





Unohda Eilan kakkossingle vyöryttää ska'ta ja älykästä, uhkakuvia maalailevaa maailmanpoliittista tekstiä sellaisella vimmalla, että homman sisäistää vasta useamman kuuntelukerran myötä. Vaiva kannattaa, tämä on mestarillista työtä. Toisella puolella onneksi rauhoitutaan ja muututaan optimistisiksi, eikä Luvattu maa liikoja kilpaile tasossa paraatipuolen kanssa, mikä sekin on tässä tapauksessa hyvä juttu. Kaikki paino on annettu a-puolelle.


143     7"      Yari: Maria, Maria / Voin odottaa       1980

Voin odottaa voisi yhtä hyvin olla a-puoli, sillä harvoin yhtä nuottia käyttämällä on saatu aikaan näin kaunista. Maria-laulu on jokin traditionaali, mutta se jää minusta liian kevyeksi.


144     7"      Pete Malmi: Suicide Sue / Rock and Roll       1980

Perään toinen sinkku, jonka kääntöpuoli tuntuu vahvemmalta. Suicide Sue on aika mutinaa, ja sitä on syvennyttävä kuuntelemaan läheltä ja tarkkaavaisena, jotta tarina iskostuu tajuntaan.


145     7"      Hanoi Rocks with Andy McCoy: I Want You / Kill City Kills       1980

Honai Dogsin eka sinkku tuntuu vielä tyylin ja soundin hakemiselta, varsinkin kun Kill City Kills on Maukka Perusjätkän levyltä poimittua diskoa uusiksi sovitettuna.


146     7"      Ratsia: Täältä tulee yö / Uudet jumalat (Live)       1980

Ratsian Lontoon skideille lisättiin albumia varten saksofonia, ja samaa soitinta käytettiin uudestaan tällä singlellä. B-puoli löytyy ihan sellaisenaan myös Criminal Recordsin julkaisemalta kokoelmalta Tavastia Live.


147     7" EP   Vessel Umpio: Seppo on viilee: Saumaton nykytekstiili - Lips-läps /// Soon niin turhaa - Soopelinolla/Kuck mal       1980

Sanoitusten näennäinen nonsense-meininki karisee, kun outoja sanankäänteitä rupeaa ajattelemaan. Kyllä tässä sanotaan paljonkin työttömyydestä, virikkeettömyydestä, tylsyydestä ja pinnallisesta ajattelusta kunhan osaa tulkita oikein.

Minulla on kopiot myös Marjorie-singlestä b-puolineen, mutta eipä ole paljon tullut niitä kuunneltua. Pitäisi.


148     7"      Vaavi: Kun rakkaus kuolee / Lauantaiaamuyö       1980

Kun rakkaus kuolee -laulua on pätkitty minuutin verran Ruusuiselta tulevaisuudelta, toinen puoli ei löydy albumilta. Vaavin mittapuulla jopa iskevä single ja aika linjassa LP:n muun materiaalin kanssa. Kehitystä oli tapahtunut.


149     7"      Backwoods: Strange Wind / Lovin' and Leavin'       1980

Raine Salon porukka jatkaa samalla linjalla. Kummallakin puolella käytettiin samaa inhaa syntsaa kuin Heart Full of Painilla, mutta hillitymmin.


150     7"      Top Ranking Eric Meets Esko the Bassman: Soitan melodicaa / Babylon palaa       1980

Outoa laittaa näin epäselvää mutinaa singlen a-puoleksi. Melodicakin soi hiljaisesti. Toinen puoli on vain vähän voimallisempi. Jää välityöksi.


151     7"      Woude: Keskellä aikaa / Uskot säkin taikaan       1980

Tähänkin Wouden kappaleeseen radio perehdytti minut hyvissä ajoin, ja aina vaan se tuntuu hyvältä kuunnella. Toinen puoli on minulle oikeastaan vain Lovin' Spoonful -cover, en ole muodostanut siihen kummempaa tunnesidettä.


152     7"      Kelloggs Bollocks: Better'n'Bigger / The Empire City       1980

Kunnianhimo ja yritteliäisyys eivät pelasta, jos kaikki muu on ollut ihan hakusessa. Näin siinä sitten käy. Biisit on tehty tuosta vain lonkalta, tuotanto on täyteenahdettu ja sotkuinen, soitto kulkee vaivoin tahdissa, Kelloggs laulaa huonosti eikä auta neljän minuutin mitta keräämään hommaa kasaan.


153     7"      The Slippers: Ubangi Stomp / Turn Around       1980

Ubangi Stomp hoidetaan alta pois tuskin kahdessa minuutissa, toinen puoli on balladi ja sen seurassa viivytään pitempään - sanoisiko valitettavasti.


Numerot NRS 4002     7"      (ei julkaistu, tuli Selecta-merkillä) Lola Ego: Kaupungin tyttö / Eedenistä itään - Kaikki nuoret modit       -

Otin tämän mukaan Johanna-katsaukseen, kun on alunperin Johannan Numerot-alamerkille tarkoitettua materiaalia vaikka ilmestyikin lopulta toisella yhtiöllä. Kaupungin tyttö on jykevä, erinomainen singlebiisi, vaikka sille onkin tyrkätty kaksi eri alkua joista jälkimmäisen tyylillä jatketaan. Kakkospuolen kaksi laulua esitetään medleynä eli yhteen pötköön, ja ne jättävät Kaupungin tytölle kylliksi tilaa loistaa. Hyvä tämä kääntöpuolikin toki on, ei moitittavaa.


154     7"      Lama: Nimetön / Ainoo lajissaan - Jeesukset       1981

Tekemisen vapaudesta saarnaa Lama. Enpä ole keksinyt tälle nimettömälle sen parempaa nimeä.


155     7"      Sika: Viini, laulu ja naiset / En... (television ylistys)       1980

Sika laskee rimaa. B-puolen telkkaririippuvuuskuvauksessa on jäljellä jonkin verran tuttua tinkimättömyyttä, mutta kepoiselta kaupalliselta myönnytykseltä tämä silti tuntuu.


156     7"      Metropojat: Ei saa enää tapahtua niin / Yötä kyllä riittää       1980

Metropojat soitti kevyttä powerpoppia. Tämä ainakin tuntuu kohtalaiselta pikkuhitiltä, tiedä sitten oliko sellainen. Yötä kyllä riittää nousee liki samalle tasolle, eli hyvä single.


157     7" EP   Jaakko Kangosjärvi: Erilaiset enkelit - Karibia /// Kolinaa - Portaat       1981

Minusta kuin DIY-sirkusmusiikkia laulun kera. Etenkin Erilaiset enkelit, jonka Kangosjärvi sävelsi kirjoittamaansa näytelmää varten, soi vähän sirkusmaisesti.





158     7"      Ihmiset: Tänään kaikki onnistuu / Yöperhonen       1981

Minulle on jäänyt tästä mielikuva yhtenä turhimmista Johanna-sinkuista, mutta ei tämä nyt... Soitto kulkee kohtalaisesti, laulu samoin, biisit toimivat ihan tarpeeksi hyvin... Ei tässä vain millään osa-alueella loisteta. OK keskitien nuorisorokkia.


159     7"      Agents: Agents Arabiassa / Se jokin sinulla on       1981

A-puoli sisältää haitaria ja pseudo-arabialaisesti soitettua tavallista kitaraa rockabilly-kompin päällä. Agents yritti b-puolella laajentaa lauluun, mutta nimimerkki Beat Pete laulaa kehnosti. Se jokin sinulla on äänitettiin livenä tansseissa Leppävaaran nuorisotalolla, ja jälki on vielä kaukana Sorsakosken ajoista.


160     7"      Maukka Perusjätkä Ralf Örn Pop: Ennen kolmatta maailmansotaa / Ska 2       1981

Hiukan hämmentää, että tässä ei lauleta "ennen kolmatta maailmansotaa" vaan "nämä yöt, ilon yöt, hi hi Gloria", kun Hi Hi Gloria on ihan eri biisi Maukan toisella älpeellä. Samalla levyllä on myös sekä Ska 2 että Ska 4, ja on vaikea muistaa kumpi menee mitenkin. Kai se on sitä daideellisuutta?


161     7"      Bluesounds: Not a Young Pair Again / Suzy Wait       1981

Pienen alkusekoilun jälkeen Not a Young Pair Again asettuu normaaleihin Bluesounds-uomiin ja vetää suuntaviivat myöhemmälle Black-albumin jälkeiselle tyylille.


162     7"      Pupukuusikko: Pupu6kko / Turmioelämää       1981

Pienet Tenavat ne yhtä lystikkäitä on kuin Karva-Levyille tekemällään singlellä. A-puoli venkoilee kivasti ja b-puolella on hyvä kitaravetoinen lopetus.


163     7"      Xtaasi: Henget eilisestä / Jonain päivänä       1981

Heikki Portaankorva parantaa fraseeraustaan, se ei häiritse yhtä pahasti kuin Eräs lauantaiyö -singlellä. Soitto kulkee mukavasti pianoineen, ja todistaa että Xtaasilla olisi voinut olla vielä jotain sanottavaa musiikillisesti. Bändin levytetty tuotanto päättyi kuitenkin tähän pikkulevyyn. Jäsenistä vain Kari Starck on sittemmin jatkanut uraa pistäytymällä futuristiseksi kääntyneen Ratsian riveissä ja olemalla mukana muutamassa indiebändissä kuten Sick Things International ja The Innerspacemen.


164     7"      Se: Onksunkoskaantehnymieli? / Hyvää yötä       1981

A-puoli on tehty vähän tanssittavaksi ja tempaa mukaan ihan kohtalaisesti. Sanoissa heitetään tylyt terveiset kylmälle naiselle. B-puolesta (ja Kadonneista) on erilainen, lyhyempi versio Se-nimisellä singlekokoelmalla, mutta en minä ole viitsinyt hankkia sitä levyä kotiin sen vuoksi vaikka sen pari kertaa olen nähnytkin.


165     7"      Juice Leskinen Slam: Mussolini perusdiini / Myrkytyksen oireet       1981

Ajan henki -albumilta poimittiin pikkulevylle täydet vastakohdat: Mussoliini perusdiini - josta sain vuonna 1989 Oriveden opiston sarjakuvakurssilla tietämättäni etiäisen - menee överiksi väkäleukaisuudessaan ja pelleilyissään, toisella puolella Juice pelottelee ydintuholla. Mussoliinia ilmeisesti lyhennettiin sinkkuversiota varten pätkimällä sen hidasta osuutta.





166     7"      Threshold: Empty like space / Sun       1981

CD-versio hämäsi minua: nämä kappaleet on kansiin merkitty keskenään eri järjestykseen kuin missä ne itse levyllä ovat. Oliko LP:llä sama ongelma?


167     7"      Pelle Miljoona & Avoimet Ovet: Avoimet ovet / Jalokiviä yössä       1981

Pelle Miljoona alkoi tiputtaa punkin pois musiikistaan ja muuttua enempi yhteiskunnallisesti vakavamman, osallistuvan dylanmaisen rokin tekijäksi. Avoimet Ovet esitti kappaleita, jotka olivat syntyneet pitkällä aikavälillä, mutta jotka eivät sopineet Oy:n esitettäviksi. "Alunperin mun suunnitelmana oli tehdä ton materiaalin pohjalta soololevy. Viime syksynä mua kuitenkin pyydettiin mukaan rauhankiertueelle ja mä ajattelin, että miksei tätä musiikkia voisi esittää myös konsertissa", kertoi Pelle Hesarissa maaliskuussa 1981. Siispä bändi kasaan ja kiertueelle. Rakkaudesta elämään -LP syntyi jäähyväistyönä kiertueen ja bändin hajoamisen välissä. B-puolesta kuullaan Avoimien Ovien albumilla pelkkä tynkä.


JHX 007     7"      Pelle Miljoona & Avoimet Ovet: Mitä tänään koulussa opit? / Vielä jossain on rakkautta       1981

Automaattisingleksi valikoitui Rakkaudesta elämään -albumin mielestäni parhaiten esiin pompsahtava raita.


168     7"      SIG: Jos sä rakastat mua / Elämä vie mua       1981

SIGistä ja Inkisestä minulle tulee aina mieleen Virve "Vicky" Rostin suora kommentti Suosikissa 80-luvun puolessavälissä: "Voi paska. Tän jätkän EI PITÄIS LAULAA. Sori vaan, mä en voi tälle mitään, mutta joidenkin pitäisi vaan säveltää". Koska voin itsekin jossain määrin allekirjoittaa tuon. Tällä sinkulla Inksu on siedettävimmillään laulajana, ja a-puolen biisi on timanttia.


169     7"      Kari Peitsamo: Huomenta rock'n'roll / Tuhkimo Tukiainen       1981

Vain kaksi helmeä Karin yhdeltä mestariteokselta eli Gulliverin retkiltä. Turha silti luulla, että antaisin anteeksi Peitsamon muutaman viime vuoden julkiset tötöilyt, vaikka nämäkin biisit muistuttavat minua siitä, miten upeaa musaa mies on joskus tehnyt.


170     7"      Vaaralliset Lelut: Kaunis laulu / Kun aamu lähenee       1981

"Musiikki voi viedä järjen / tytöt vievät sen varmemmin / minä hullu molempiin sorruin / hyvä että hengissä selvisin / musiikki voi viedä rahat / tytöt vievät ne varmemmin / annoin tytölleni sydämen / ja koko omaisuuteni menetin". Näin kulkee tämä yllättävän kaupallinen laulu Vaarallisilta Leluilta. Loistolöytö Kaapelitehtaan levymessuilta 9. joulukuuta 2016.


171     7"      Kivi & Eksyneet Äänet: Tanssi tanssi tanssi / Ovi kesään       1981

Jos eivät Vaarallisten Lelujen pojat olleet mestarillisia laulajia ja muusikoita, niin eipä ollut Kollaa Kestään Kai Kivikään mikään Caruso. Samaa charmia tällä pikkulevyllä silti on kuin Siukosen ja Mikkolan porukan tuotoksillakin. Ska'ta jaksaa kuunnella.


172     7"      Bluesounds: Lost Country Music / Lonely No More       1981

A-puolella hidas kantri Daven tapaan, toisella puolella piiskataan kunnolla ytinää pytinkiin.


173     7"      Juice Leskinen Slam: Ilomantsi / Syys       1981

Juice väsäsi Ilomantsin Suomen vuoden 1981 euroviisukarsintoihin, ja teki tuttuun vastarannan kiisken tapaansa työtä omilla ehdoillaan, perinteistä ja totutuista euroviisukuvioista välittämättä. Vieläpä kappaleella, joka on niin tiukasti Suomen ajankohtaisiin oloihin kiinnittynyt, ettei sillä luulisi olevan järkevää edustaa maatamme jollain ulkomaan areenalla jossa ei Suomesta tiedetä mitään.

Paikan päällä pyörinyt Jyrki Siukonen kuvaili Soundissa kisan tunnelmia: "Vaikka itse piisi on simppeli, on Tikanmäen Anssi tehnyt siihen riemastuttavan sovituksen aitoon Spike Jones -tyyliin. Hullut torviarrit pistävät orkesterin pojilta suun messingille useampaan kertaan, ja konstikkaat tauot saavat rumpalinkin silmäilemään nuotteja toistamiseen. Huvittavimmat hetket vietetään sitten orkesterin kavahtaessa käskyä läpsyttää käsiä ja huutaa: "Mitä, mitä, mitä...". Ossi Runne pitää kuitenkin ohjat tiukasti käsissä, ja kun kerran nuoteissa lukee noin, niin sillain myös tehdään. Siitähän orkesterille maksetaan palkkaa."

B-puolelle poimittiin Ajan hengeltä kaunis tunnelmapala, jonka laulaa Louerannan Ila, Safkan ja Jari Yliahon säestäessä. Kuulin sen ensimmäisen kerran joskus ysärin puolessavälissä radiosta ilman että olin ensin saanut tietää esittäjän, ja kyllä muistan miettineeni, että kukas näin komean kappaleen esittää. Ei kestänyt kauaa, kun lainasin Ajan hengen CD:nä kirjastosta.





174     7"      Hanoi Rocks: Café Avenue / Tragedy       1981

2001 julkaistulla CD-boksilla on tästä Café Avenuesta onnistuneempi versio. Singleversiolla lauluraita on ikävän lössähtänyt. Piti oikein tarkistaa Discogsista, onko Tragedy tosiaan b-puoli. Juu, Suomi-painoksessa on. Ulkomailla flippasivat levyn viisaasti nurinpäin. Japanissa vaihtoivat varmuuden vuoksi vielä Café Avenuen toiseen biisiin.


175     7"      Top Ranking Eric & The Astronauts in Babylon: Kadotettu kesä / Sanat       1981

Melodicalla sävytetyllä diskoreggaellä heitti tämä porukka jäähyväiset.


176     7"      Mopot: Rakastan sua / Kansikuvatyttö       1981

Rakastan sua -kappaleen tuotantoa ja varsinkin lopetusta rakastan. Yritystä enemmän kuin varsin simppelissä EP:ssä, mutta charmista ei ole tingitty. Edelleen harmitonta ja viihdyttävää poppia Ramonesin hengessä Mopoilta. B-puoli liittyy mukaan miehen masturboinnista kertovien laulujen joukkoon. Keksin heti neljä muuta (SPOILERI: Devo ja Uncontrollable Urge, The Who ja Pictures of Lily, The Vapors ja Turnin' Japanese sekä tuntemattomampi brittibändi Burlesque ja Jerkin'). Montako osaatte itse nimetä?


177     7"      Päät: Me emme hymyile / Kasvot       1981

""Me emme hymyile / Kasvot" on aika ikävä single, siitä puuttuu ympäröivien pikkulevyjen charmi. Kuluneet vuodet ja runsaat kuuntelut ovat kuitenkin auttaneet minua pääsemään sinkkua paremmin liki. Nyttemmin Kasvot tuntuu aika jännältä kappaleelta, siinä on nopeutta, vauhtia, dramatiikkaa, äänikuvia. Mistähän elokuvista tai tv-sarjoista nuo ääninäytteet ovat peräisin?" Näin olen jo aiemmin kirjoittanut. No, ääninäytteiden alkuperä selvisi, kun pitkästä aikaa katsoin Rio Bravon uudestaan.


178     7"      Tumppi Varonen / Problems?: Itkevä huilu / Jam jam jumps - Ikkuna rock       1981

Minulla on Tumpin veto Itkevästä huilusta kolmella muullakin julkaisulla: Problemsin omilla Punk-House- ja Johanna-vuodet -kokoelmilla, sekä TV räjähtää -kokoelmalla. Siihen päälle vielä Vesku Loirin versio 4 + 20 -LP:llä. Taitaisi riittää jo.

Toisella puolella outoa tribaalista paukuttelua sekä hyvä avausraita Yleisön pyynnöstä -albumilta. Joku voisi arvella, että Ikkuna rock on otettu mukaan, jotta kaikilla olisi jotain mitä kehua tällä pikkulevyllä.


179     7"      Hector: Tilulilu / Bom-bau-bau       1981





Herra Mirandoksesta lähtien kansitaiteessa kummitellut punainen pallo mukana tässäkin. Mitäs se Hector tästä sinkustaan sanoi... oliko Hectoboxin vihkon teksteissä? "...ja muutenkin single oli aika tilulilu". Eli ei taida Heikki oikein arvostaa tätä tuotostaan, niinkuin ei myöskään myöhempää Hyvää yötä Bambi -albumia. Ymmärrän hyvin. A-puoli menee minulla jotenkuten läpi, mutta Bom-bau-bauta kuunnellessa ajattelen vain: älä viitsi, iso mies.


180     7"      Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut: Ontto mies autiomaassa / Esmeralda       1981

Eivät lohkaisseet Meritähteä singleksi, mutta kyllä nämäkin kaksi kappaletta Kumman Hepun esikoisälpeeltä ovat ihan helmiä. Korvat hyrisevät tyytyväisinä kohdassa 1:20 - 1:50 Esmeraldaa kuunnellessa.


181     7"      Vando Suvanto Jne.: Totta kai / Elämän suola       1981

"YouTubesta löytyy Vandon seuraavan soolosinglen a-puoli Totta kai. Esittelytekstin mukaan se oli pieni radiohitti aikoinaan. Biisi on pitkälti samaa tyyliä kuin Iloinen talo, mutta vielä energisemmin ja huudetummin. Oikeastaan meno alkaa tuossa jo vakuuttaa, hyvin kulkee tuon luokan rypistyksellä". Noin kirjoitin aiemmin. B-puolella vaihtelevaa vivahdetta ja sävyä, vahva kertosäe, tuloksena täysipainoinen kokonaisuus. Parempi sinkku kuin Iloinen talo.


182     7"      Metropojat: Yö ja tähdet / Sateen jälkeen       1981

Hyvää jatkoa Ei saa enää tapahtua niin -singlelle. B-puolella romanttisuus on ihan häpeämätöntä.


183     7"/12"  Pelle Miljoona Oy: Varjo seuraa onneain - Kuolemaantuomitun laulu /// Kun aurinko paistaa - Rakastavaisten laulu       1981

Puna/keltainen tai musta/valkoinen tuplasingle, ihan sen mukaan haluaako sen tulkita kansien vai vinyylien värien mukaan. Ja samat biisit myös 12 tuuman mustavinyyli-EP:llä. Kaksi ensimmäistä kappaletta brechtiläisen synkkää kamaa, kahdella muulla ollaan aurinkoisemmissa tunnelmissa. Erinomainen kokonaisuus.


184     7"      Unohda Eila: Ronald Reagan / Disneyland       1981

Kolmas maailma oli upea näyttö Unohda Eilalta, mutta olisiko tässä iskenyt jonkinasteinen suuruudenhulluus? Etenkin Ronald Reagan on päälle viisiminuuttisena niin pitkä, että sen kuuntelu puuduttaa. B-puoltakin olisi ollut varaa hiukan lyhentää.


185     7"      Jimbo: Four Million Telephones / Midnight At Noon       1981

A-puolella Jimppa rokkailee hyvin rennosti laulaja / lauluntekijän sävyyn. En vain tunne hitinhajua, tämä ei tyrkytä itseään vaan vaatii syventymistä. Toisesta puolikkaasta jää ainakin tuo nimen hoenta mieleen.


186     7"      Pete Malmi: We Can Really Move Fast / Flight #1       1981

Pete pistää kovan menon päälle, ja menosta kelpaa nauttia. B-puolella vähän komeaa kitarointia, perkussiota ja kunnon tunnelmaa.


187     7"      The Slippers: Rock-A-Billy Lily / Honky Tonk Man       1981

Taas Slippersit tarjoavat vain neljä minuuttia musaa, mutta rockabillyssahan nyt yleensäkin pidetään homma tiiviinä.


188     7"      Tuomari Nurmio: Lasten mehuhetki / Hyvästi kotimaa       1981

Nurmio on ladannut kappaleeseen kiinnostavaa ristiriitaa, kuten siihen että lapsikuoro laulaa kauheasta tapahtumasta "läl-läl-lieru" -melodialla, ja muutenkin lapsia syyllistetään ("kuka käski syödä liikaa täytekakkua / ja kaataa toisten lasten niskaan kylmää mehua..."). Lopussa vielä lapset hurraavat ja taputtavat. Mustan enkelin puolelle asettuminen tuntuu todella julmalta moralismilta.


189     7"      Threshold: Tunnen atomipommin sisälläni / Muukalainen       1981

Ari Taskinen teki äkkiväärän käännöksen Paradise Now -albumin jälkeisellä Threshold-sinkulla. Laulukielen vaihdon lisäksi musiikkikin on osittain erityylistä. A-puoli sisältää rummunpauketta, mutinaa, ohi viuhuvia efektejä ja hyvin kaukaista kitarointia. Radiosoittoa se ei kosiskele osakseen. Muukalainen tuo itseään selvemmin tykö ja on kuin riisutumpaa, vähemmän tunnelmoivaa jälkikaikua albumin maailmasta.


190     7"      Bluesounds: There's a Friend / Out & Ahead       1981

A-puolella jo syntetisaattoria, vaikka Tapio Niemelä liittyi porukkaan mukaan vasta 1982. Kukahan soittaa?


191     7"      Juice Leskinen Slam: Kettusen Pekka ja Happosen Marja / (Instr.)       1981

Joensuussa sijainneelle ravintola Pee-Koolle (Pekka Kettuselle) tilaustyönä tehty mainossingle, joka epäonnistui. Juice ei ollut erityisen innostunut koko työtehtävästä ja joutui lopulta myöntämään, että ei vaan lähtenyt. Ei voi sentään yrittämisen puutteesta syyttää, yksityiskohtia on vähän joka paikassa väriä tuomassa.


192     7"      Maukka Perusjätkä: Koiranpennut / Ralf Örn Pop: Läpi koko yön       1981

Koiranpennut-lastenlevyn ainoa jotenkuten siedettävä kappale. Ralf Örn oli tavannut laulaa jonkin verran Maukan levyillä itsekin, ja hämmentyneenä luin 30.5.1981 Hesarista pikkujutun, jossa Örn kertoi valmistelevansa omaa Ralf Örn Rock -nimistä soololevyä. Levyn oli tarkoitus olla puoliksi Örnin omia henkilökohtaisia tilittelyjä elämästä, toinen puoli kuvauksia kiihkeästä elämänrytmistä, ihmissuhteista, seksistä ynnä muusta. Vain parille raidalle oli tarkoitus sisällyttää Maukan omaa ääntä. Eipä sellaista levyä tullutkaan, tulikin tämä Koiranpennut joka ei kerro kyllä yhtään mitään mistään.


193     7" EP   Lama: Väliaikainen - Paskaa /// Anarko Marko - Penisten vapautusrintama       1981

Melkein tekisi mieli hommata tämä EP itselle jo ihan RAZin piirtämän fallistisen kannen vuoksi.


194     7"      Woude: Tytöt / Tänään on kuin eilen       1981

B-puoli oli ensikosketukseni Woude-yhtyeeseen, sain kuulla sen muutamia kertoja lapsena koska äitini oli sen äänittänyt kasetille. Woude oli Tänään on kuin eilen -kappaletta äänittäessään aika sekaisessa kunnossa, ja se myös kuuluu lopputuloksesta. Toisaalta tämä sopii yhteen erinomaisesti laulun sanallisen sisällön kanssa.


California CS 001     7"      Korroosio: Hei hei hei / Hän on niin puhdas       1981

Se paremmin soitettu versio Hei hei heistä, vaikka rumpali vähän väsähtääkin ennen loppua.


195     7"      Se: Kadonneet / Punaiset kengät       1981

Tätä singleä kuunnellessaan Soundin singlearvostelija ilmaisi kriittisyytensä Yarin jatkuvaa maailmantuskaa kohtaan: "Tässä ykköspuolen reggaemaisessa piisissäkin yritetään laulaa jollekin ihmiselle rohkaisua, mutta kovin tuskaiselta ja hätääntyneeltä kuulostaa neuvojakin. No, Yari näkee maailman sellaisena, minkä minä sille voin (?). Kakkospuoli on rytmiltään ja soundiltaan vielä pirteämpi, mutta sen kehoitus tanssiin tehdään äänensävyllä, jonka antaa ymmärtää, että kehoittaja itse ei koe tanssimisesta olevan mitään iloa ja hyötyä".

On tämä sentään paljon helpommin sulavaa tavaraa kuin "...Ja me tehtiin rakkautta" -albumi.


196     7"      SIG: Synnyin tanssiin / Kulkurien majatalo       1981

Tämä Sudet- ja Vuosisadan rakkaustarina -albumien välissä syntynyt irtosingle tuntuu minusta silkalta välityöltä, biisiaihiolta joka on pyörinyt Inkisen päässä, ja hän on viskannut sen purkkiin tuosta vaan seuraavaa isoa levyä kypsytellessään. B-puolella on - puistatus - wanhanajan iskelmävaikutteita.


197     7"      Ari Vaahtera: Haaveet / Aquaplane       1981

Vaahteran hiukan falskaavaa ääntä on pakko moittia, mutta biisinä tämä on aika hyvä ja jää mieleen. B-puolen kitarainstrumentaali on tunnelmallinen ja kulkee maltilla.


198     7"      Bust Outs: I'm Too Shy / Fall Into the Darkness       1981

Omituinen bändi koostui Widowsin ja Mustan Paraatin jäsenistä terästettynä laulajatyttö Mintulla, joka kuulostaa varhaisteiniltä ja ääntää englantia sössöttävästi. Bändi yritti kovasti parhaansa tällä singlellä, jopa siinä määrin, että a-puolen I'm Too Shy on annettu lipsua yli kuusiminuuttiseksi. Kuka on kuvitellut, että radiossa soitetaan niin pitkiä biisejä? Fall Into the Darkness pidetään sentään tiiviinä, sen kesto on justiinsa kolme minuuttia. Kelloggs Bollocks saattoi olla sentään vähän ylpeämpi tästä sinkusta kuin Better'n'Biggeristä.


Karhu KRHS 101     7"      Rauli "Badding" Somerjoki: Kuihtuu kesäinen maa / Ensimmäisenä iltana       1981

Badding oli Sydän lämpöä täys -levyn jälkeen siirtynyt iskelmälinjoille, ja kun hänet vielä saatiin lopettamaan vuosien hiljaiselo, oli mies kypsä tekemään Ikkunaprinsessaa ja uutta läpimurtoa. Minulle tosin tällainen kama ei anna yhtään mitään.


199     7"      Hanoi Rocks: Desperados / Devil Woman       1981

A-puolella lauletaan naisten raiskaamisesta ja lasten ampumisesta, huh. Söikö tuollainen radiosoittoa?


200     7"      Raine Salo: Vaan varkaat saa / Ainoa almu       1981

Salo on Backwoodsin jälkeen omillaan laulamassa suomeksi, eikä sinkku tunnu edes turhalta, vaan on tarpeeksi voimallinen ja varmaotteisesti kulkeva singleksi. Biisit pidetään lyhyinä ja tiiviinä.


CS 002     7"      Hannu Tuovinen: Jatketaan / Mä tarvitsen laulua       1981

Loimaalainen ravintola- ja laivamuusikko osallistui Jatketaan-laululla Vuoden piisi -kilpailuun, jonka Soundi-lehti järjesti 1980 yhdessä muutaman levymerkin kanssa (Hi Hat, Dig It, Kräk!). Kisan voittopalkinto jaettiin kahden ehdokkaan kesken. Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä pääsi tekemään Pearl Harbour -singlen ja yhden LP:n Kräkille, ja muistettaneen yhä. Bändi jopa aktivoitui uudestaan 2014. Tuovinen sai oman singlen julki Johannan perustaman laulelma-alamerkin California kautta, pääsi sittemmin mukaan Nääsvillen Veljeksiin, mutta tuntuu sen jälkeen hävinneen historiaan. Saiko Jatketaan ollenkaan mainittavaa huomiota osakseen? Se on oikein miellyttävää, nättiä iskelmäpoprockia, ei sellainen mestariteos kuin Pearl Harbor, mutta sävykäs ja tyylikäs pala joka ansaitsisi tulla löydetyksi uudestaan.

 

 


 



CS 003     7"      Moko: Dark Night / Whoopie Liza - Indigo Woman       1981

Moko Karttusen soolosingle yskii kahden hitaahkon kappaleen aikana, mutta Whoopie Liza on mallikelpoista kantrahtavaa rockabillyä, joka on postattu YouTubeenkin.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday