1970

Tietysti on paljon biisejä, joista olen ikäni pitänyt mutta joita en omista millään oikealla levyllä. Pelkkinä kasetti-, CD-R- tai mp3-kopioina olen niitä kuunnellut. Paljon hyvää tavaraa olen löytänyt vasta nettiaikana internetistä tai tiedostojenjako-ohjelmista (SoulSeek, UseNeXT). Minulla on itse poltetuilla CD-R -levyillä näitä sekalaisia tallessa, ja päätin vihdoinkin kopioida niitä runsaammin tietokoneelle. Koostin niistä jopa kansion, jolle annoin yksinkertaisen nimen "Various". Järjestin kappaleet kronologiseen järjestykseen, ja samalta vuodelta olevat vielä esittäjän mukaiseen aakkosjärjestykseen. Jos on useampi kappale saman esittäjän samalta albumilta, laitoin ne siihen järjestykseen kuin ne ovat sillä levyllä lisäämällä tiedostonimeen järjestysnumeron esittäjän ja biisin nimen väliin.

Moinen järjestys aiheuttaa sen, että vähän väliä sattuu peräkkäin kaksi kappaletta, joita ei voi kuunnella perätysten, koska ne ovat liian erilaisia keskenään. Niiden välinen kontrasti on liian iso. Minulla on Word-tiedosto, johon olen luetteloinut kaikki albumit jotka olen eläissäni kuullut. Myös tiedosto, jossa on luetteloitu kaikki biisit jotka minulla on jollain oikealla levyllä tai CD-R -levylle poltettuna. Kävin nämä Word-tiedostot läpi ja koetin kaivaa esiin jotain tasoittavaa pehmentämään kontrastia. Kansiossani on näin ollen monta kymmentä biisiä, joista minulla ei ole ikinä ennen ollut kopiota. Olen kirjoittanut ne tummanpunaisella tekstillä.

Suoritin karsintaa biisimateriaalin suhteen. Yhtään suomalaista levytystä ei ole mukana, ei edes englanniksi laulettua. Rajummat punk- ja new wave -biisit jätin myös pois, koska minulla on niin hirveästi tuota punk-osastoa CD-R -levyillä enkä halunnut tehdä Various-kansiosta kovin punk-pitoista. Melodisempi new wave ja power pop pääsi ilman muuta mukaan. Disko ja muu tanssittava musa on myös aika pitkälti poissa, sille olen antanut ihan erilliset kansiot. Vähän tanssimusaa on tässäkin kyllä mukana.

50-ja 60-lukua saavat edustaa pitkälti sekalaiset huumorilevytykset sekä australialainen ja uusiseelantilainen rock, koska oldies-kamalle olen luonut 52 kansiota yhteisnimikkeellä The Revolutionary Decades. Various-kansioon pääsi kaikki se, mikä jäi TRD-kansioiden ulkopuolelle.

Päätinpä luetteloida tällaisessa postaussarjassa nuo Various-kansioon päätyneet kappaleet sekä sekalaisiin muihin kansioihin päätyneen soul- ja tanssimusiikin, esitelläkseni taas kerran kattavasti laajaa musiikkimakuani ja -tuntemustani. Linkit vievät Discogs-sivuille, joissa tietoa levyistä sekä YouTube-videolinkkejä, joista voi kuunnella kappaleita.



Ash - Avignon


Ash - Sable


Atlantic Ocean - Able Baker Charlie Dog


Bacchus - Hey Mista


Cat Stevens - Lady D'Arbanville


Chicago - 25 Or 6 to 4


Crabby Appleton - Go Back


David Bowie - The Prettiest Star


Eddie Avana - Children


Edison Lighthouse - Love Grows Where My Rosemary Goes


Gilbert O'Sullivan - Nothing Rhymed


Hawkwind - Hurry On Sundown


Hotlegs - You Didn't Like It, Because You Didn't Think of It


James Taylor - Fire and Rain


Jeff St. John's Copperwine - Freedom Blues


Jeff St. John's Copperwine - Teach Me How to Fly


Jigsaw - Blow Blow Thou' Winter Wind


King Crimson - In the Wake of Poseidon (Including Libra's Theme)


Leon Russell - Hummingbird


Les Humphries Singers - Rock My Soul


Locomotive - Roll Over Mary


Lulu - Feelin' Alright


Matthews' Southern Comfort: Woodstock


Matthews' Southern Comfort: Tell Me Why


MC5 - High School


Middle of the Road - Chirpy Chirpy Cheep Cheep


Mungo Jerry - In the Summertime


Noah's Ark - Stormy


Pink Floyd - Crumbling Land


Quartet - Joseph


Quartet - Mama Where Did You Fail


Ralph McTell - Streets of London


Rare Earth - Long Time Leavin'


Redeye - Games


Ross D. Wyllie - Free Born Man


Sherbet - Crimson Ships


STEVE MILLER BAND: NUMBER 5


     Good Morning


     Going to the Country


     Steve Miller's Midnight Tango


Syd Barrett: Love You


Syd Barrett: Golden Hair


The Cleves - You and Me


The Clik - Mary Mary


The Doors - Roadhouse Blues


The Greatest Show on Earth - Real Cool World


The Kinks - Lola


The Mike Curb Congregation - Burning Bridges


THE MIXTURES: IN THE SUMMERTIME / THE PUSHBIKE SONG


     Who Loves Ya


     Hit Me on the Head


     Gotta Be a Free Man


     Ten Thousand Children


The Move - Brontosaurus


The New Dream - Groupie


The Pipkins - Yakety Yak


The Sect - Country Style


The Stooges - 1970


The Town Criers - The Roundabout


THE VELVET UNDERGROUND: LOADED


     Who Loves the Sun


     Sweet Jane


     Head Held High


The World - Angelina


Timon - And Now She Says She Is Young


Titanic - Sultana


Toots Thielemans - Theme From Midnight Cowboy


Tramp - Vietnam Rose


Tramp - Each Day


Van Morrison - Moondance


Van Morrison - I've Been Working


Vivian Stanshall - Labio-Dental Fricative



King Crimsonin In the Wake of Poseidon on liian raskas progebiisi minun makuuni, mutta joskus 1993-1994 se tuli radiosta ja tulin ottaneeksi sen nauhalle, enkä ole viitsinyt siitä sen koommin luopua. En sattunut kuulemaan kappaleen nimeä, se selvisi vasta joskus myöhemmin kun kirjastossa tutkin King Crimsonin älppäreiden kansia ja luin kappaleen sanat Poseidon-LP:n sisäkansista.

Aika moni biisi on minulla CD-R:lle poltettuna siksi, että minulla on levykokoelmassani jonkun siitä myöhemmin tekemä cover-versio, ja päätin kerätä mp3:sia alkuperäisversioista tai ainakin vähän vanhemmista versioista. Bob Seger levytti Leon Russellin Hummingbirdin Smokin' O.P.'s -albumilleen, joten päätin tutustua originaaliversioonkin. Russellinkin tuotanto on tullut kuunneltua läpi sitten myöhemmin.

Onhan tuossa muutakin tuttua. Hectorin Kerro vaan oli Matthews' Southern Comfortin Tell Me Why, Popedan yhden singlen b-puolella oli MC5-cover Kouluun eli High School.

Olen säästänyt kopioita sellaisistakin biiseistä, joihin olen tutustunut jo aika nuorena ja tykännyt silloin, ainakin jossain määrin / varauksella. Enää en niin jaksa, mutta en ole viitsinyt hylätäkään niitä. Middle of the Road oli omituinen bändi. Taatusti he kaikki joko imppasivat heliumia, tai sitten lauluraitaa nopeutettiin studiossa. Ei kukaan voi oikeasti kuulostaa tuolta! Chirpy Chirpy Cheep Cheep on B. Virtasen suosikkikappale - no, se mieshän on juntti.

The Pipkinsin Gimme Dat Ding on vielä siedettävä, mutta heidän versionsa Yakety Yakista riipii pahasti hermoja. Ei olisi pitänyt 90-luvun puolessavälissä äänittää sitä radiosta kasetille, se on kulkenut mukanani siitä lähtien, kun en ole osannut luopua siitä.

Ralph McTellin hienosti kantaaottavasta Streets of Londonista on olemassa... olikos niitä nyt kolme erilaista studioversiota? 1970, 1971 ja 1974. En jaksa selvittää, mitä eroa niiden kesken on ja mikä versio minulla on koneellani. Merkkasin omani vuodelle 1970, olkoon mikä tahansa.

The Mike Curb Congregationin Burning Bridges oli 1970 tehdyn sota- / toimintaelokuvan Kelly's Heroes tunnuskappale. Näin leffan joskus nuorena telkkarista ja pidin biisistä. Kun elokuva tuli vuosia myöhemmin uudelleen telkkarista, nauhoitin alkutekstijakson VHS:lle pelkästään tuon biisin vuoksi, huolimatta kaikesta räiskeestä ja muusta metelistä, mikä siinä samalla kuului. Onneksi löysin Burning Bridgesin myöhemmin yhdeltä Rhino Recordsin Have a Nice Day -kokoelmalta, kun tutkin Tikkurilan kirjaston CD-hyllyjä. Lainasin kaikki tuon sarjan CD:t, niiltä löytyi enemmänkin hyvää tavaraa.





Soul-osasto edelleen köyhä, mutta kyllä se tästä. Hankkimani The Complete Motown Singles -CD-boksien sarja sekä kovalevylle keräämäni Stax Recordsin ja sen alamerkkien singlet b-puolineen tuottavat suurta nautintoa minulle, mutta niiden ulkopuolelle ei jää hirveästi materiaalia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1