1974

Tietysti on paljon biisejä, joista olen ikäni pitänyt mutta joita en omista millään oikealla levyllä. Pelkkinä kasetti-, CD-R- tai mp3-kopioina olen niitä kuunnellut. Paljon hyvää tavaraa olen löytänyt vasta nettiaikana internetistä tai tiedostojenjako-ohjelmista (SoulSeek, UseNeXT). Minulla on itse poltetuilla CD-R -levyillä näitä sekalaisia tallessa, ja päätin vihdoinkin kopioida niitä runsaammin tietokoneelle. Koostin niistä jopa kansion, jolle annoin yksinkertaisen nimen "Various". Järjestin kappaleet kronologiseen järjestykseen, ja samalta vuodelta olevat vielä esittäjän mukaiseen aakkosjärjestykseen. Jos on useampi kappale saman esittäjän samalta albumilta, laitoin ne siihen järjestykseen kuin ne ovat sillä levyllä lisäämällä tiedostonimeen järjestysnumeron esittäjän ja biisin nimen väliin.

Moinen järjestys aiheuttaa sen, että vähän väliä sattuu peräkkäin kaksi kappaletta, joita ei voi kuunnella perätysten, koska ne ovat liian erilaisia keskenään. Niiden välinen kontrasti on liian iso. Minulla on Word-tiedosto, johon olen luetteloinut kaikki albumit jotka olen eläissäni kuullut. Myös tiedosto, jossa on luetteloitu kaikki biisit jotka minulla on jollain oikealla levyllä tai CD-R -levylle poltettuna. Kävin nämä Word-tiedostot läpi ja koetin kaivaa esiin jotain tasoittavaa pehmentämään kontrastia. Kansiossani on näin ollen monta kymmentä biisiä, joista minulla ei ole ikinä ennen ollut kopiota. Olen kirjoittanut ne tummanpunaisella tekstillä.

Suoritin karsintaa biisimateriaalin suhteen. Yhtään suomalaista levytystä ei ole mukana, ei edes englanniksi laulettua. Rajummat punk- ja new wave -biisit jätin myös pois, koska minulla on niin hirveästi tuota punk-osastoa CD-R -levyillä enkä halunnut tehdä Various-kansiosta kovin punk-pitoista. Melodisempi new wave ja power pop pääsi ilman muuta mukaan. Disko ja muu tanssittava musa on myös aika pitkälti poissa, sille olen antanut ihan erilliset kansiot. Vähän tanssimusaa on tässäkin kyllä mukana.

50-ja 60-lukua saavat edustaa pitkälti sekalaiset huumorilevytykset sekä australialainen ja uusiseelantilainen rock, koska oldies-kamalle olen luonut 52 kansiota yhteisnimikkeellä The Revolutionary Decades. Various-kansioon pääsi kaikki se, mikä jäi TRD-kansioiden ulkopuolelle.

Päätinpä luetteloida tällaisessa postaussarjassa nuo Various-kansioon päätyneet kappaleet sekä sekalaisiin muihin kansioihin päätyneen soul- ja tanssimusiikin, esitelläkseni taas kerran kattavasti laajaa musiikkimakuani ja -tuntemustani. Linkit vievät Discogs-sivuille, joissa tietoa levyistä sekä YouTube-videolinkkejä, joista voi kuunnella kappaleita.




ABBA: WATERLOO


     Waterloo


     Honey, Honey


Alan Lee Shaw - She Moans


Alan Lee Shaw - Bolweevil


Angel - Good Time Fanny


Badfinger - Just a Chance


Badfinger - Love Is Easy


Barry Blue - Miss Hit and Run


BEE GEES: MR. NATURAL


     Down the Road


     Dogs


Bob Seger - This Old House


Cozy Powell - Na Na Na


Douglas - Monkey Song


Dove - Magic to Do


Ducks Deluxe - Saratoga Suzie


Ducks Deluxe - Two Time Twister


Eric Clapton - Let It Grow


Gary Glitter - Always Yours


Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway


Gentle Giant - Proclamation


GRASS - A ROCK MUSICAL


     Affluence


     Make It Illegal


Hamilton O'Hara & Charlie Dobson Featuring Satellite Singers & Orchestra - Meet Space Pilot Jones


HARRY CHAPIN: VERITIES & BALDERDASH


     Cat's in the Cradle


     Six String Orchestra


Hatfield & The North - Let's Eat (Real Soon)


Hector - Bye Bye Bad Days


Hector - Lady


Hudson-Ford - Burn Baby Burn


     Hugh Masekela - Been Such a Long Time Gone


Isao Tomita - Snowflakes Are Dancing


ISOTOPE: ISOTOPE


     Sunshine Park


     Upward Curve


Jackie Christian & Flight - Last Time I Go to Baltimore


Jackie Christian & Flight - Love


Jeffries - Do You Feel Allright


John Robinson - When Will I See You Again


Lake - Sailor


Les Humphries Singers - Kansas City


LINDISFARNE: HAPPY DAZE


     Tonight


     You Put the Laff on Me


Marvin Hamlisch - The Entertainer


Michel Sardou - Une fille aux yeux clairs


Mike McClellan - Come Up to My Room


Mike Post - The Rockford Files


Mississippi - Will I


Mud - Rocket


Mud - The Cat Crept In


Neil Innes - Re-Cycled Vinyl Blues (Medley)


Neil Sedaka - Laughter in the Rain


Paper Lace - Billy Don't Be a Hero


Paper Lace - The Night Chicago Died


Paul Anka - (You're) Having My Baby


     Paul Carman - In My World


     Paul Davis - Can't Get Back to Alabama


Paul Gaffey - Paradise


PHIL MANNING: I WISH THERE WAS A WAY


     I Wish There Was a Way


     Love Is the Mender


     Aborigine Song


Rare Earth - Chained


Rare Earth - Fresh From the Can


Robert Palmer - Epidemic


Robert Wyatt - I'm a Believer


Ronnie Spector & The Ronettes - I Wonder What He's Doing


ROSS RYAN: ...MY NAME MEANS HORSE


     I Am Pegasus


     Sing Along Horse Song


SAILOR: SAILOR


     Traffic Jam


     Sailor


SLEEPY LABEEF: THE BULL'S NIGHT OUT


     Too Much Monkey Business


     Honey Hush


Sparks - Talent Is an Asset


STEVIE WRIGHT: HARD ROAD


     Life Gets Better


     Evie


Sweet Sensation - Sad Sweet Dreamer


The Flamin' Groovies - Him Or Me


The Glitter Band - Goodbye My Love


The Hollies - Son of a Rotten Gambler


The Hollies - The Air That I Breathe


The La De Da's - Too Pooped to Pop


The Ozark Mountain Daredevils - Jackie Blue


The Rubettes - Juke Box Jive


The Spencer Davis Group - Living in a Back Street


Washington Flyers - Another Saturday Morning



Purkkarock oli kova sana vuonna 1974, ja sen vuoden osuus Various-kansiossani kärsii myös siitä villityksestä. Lisäksi australialaisen Grass-musikaalin kappaleilla alkava ja jazzrockbändi Isotopen biiseihin päättyvä osuus on vähän omituista, haahuilevaa kuunneltavaa.

Yllätyin täysin siitä, että Meet Space Pilot Jones on vuodelta 1974, koska se kuulostaa niin paljon vanhemmalta levytykseltä. Tuo löytyi Rhino Recordsin hullunkurisen näköisestä Brain in a Box -CD-boksista, jonka lainasin Sellon kirjastosta siihen aikaan kun puuhailin The Revolutionary Decades -projektini parissa ja keräsin tietokoneeni kovalevylle kopioita 1950- ja 1960-luvun levytyksistä polttaakseni ne kaikkiaan 50 CD-R -levylle.

Hudson-Fordin listahitti Burn Baby Burn oli jonkun toivekappaleena Kadonneen levyn metsästäjissä, ja minä äänitin siitä kopion YLE Areenasta. Biisi kuulostaa siltä kuin olisi hillittömän iso kasa 1970-luvun vinyylisinglejä, ja tästä valtavasta sinkkukasasta poimittaisiin täysin sattumanvaraisesti yksi single, ja se olisi tuo Burn Baby Burn. Mutta ei se hassumpi kappale ole siitä huolimatta.

Saksalaisen Lake-yhtyeen Sailor on mukana tusinakokoelmalevyllä 20 Super Power Hits, joka äidillä ja isäpuolella on levyhyllyssään. Minulla on kopiot monesta tuon kokoelman kappaleesta. 10 biisiä on vaikea saada mahtumaan yhdelle vinyylipuoliskolle, ja useita kappaleita tuolla kokoelmalla onkin lyhennetty. Ainakin The Driftersin biisi ja Rubettesien Tonight ovat menettäneet jonkin väliosan tai muun osuuden, kun niitä on survottu tuolle älppärille. Voisin kertoa sen tuolla Discogsissa varoituksena, mutta kukapa nyt moista tusinakokoelmaa menee ostamaan - ja ne, jotka tuon levyn omistavat, varmasti tietävät, etteivät kaikki kappaleet ole kokonaisia.

Paul Ankan sokerisen lapsensaantihoilotuksen jälkeen tuli australialaisen Paul Gaffeyn tulkitsemaa mustaa paholaisprogea. Paha paikka! Minulla oli vaikeuksia löytää mitään ängettäväksi noiden kahden biisin väliin. Piti väkisin kaivaa Discogsista jotain esille. Löysin jonkun Paul Davis -nimisen kantrirokkarin ja Paul Carman -nimisen tuntemattomuuden ainoan oman singlen.

Sailorin nimikkokappaleesta olisi voinut tulla parempi kuin mitä se on. Se ei valitettavasti irtoa kunnolla. Osasyy on kertosäkeen vaisuissa ja epävarmoissa lauluosuuksissa, osasyy taas tuotannossa, joka ei iske tulta. Jähmeäksi jää.

Sleepy La Beefin covereista minulla oli alunperin tallella jotkut 2000-luvun versiot, jotka siitä huolimatta sisällytin yhteen The Revolutionary Decades -CD-R:ääni. Löysin nyt sitten YouTubesta vuoden 1974 versiot. Ne kelpaavat paremmin.

Sparksista en jaksa pitää, mutta Moog Konttisen johtama Kontra-yhtye versioi Talent Is an Assetia nimellä Lahjakkuus on hyve, ja minä halusin 90-luvun lopulla kerätä kopiot Kontran levyttämien biisien originaaliversioista.






Äidin ja isäpuolen omistama kappale 20 Super Power Hits -kokoelmasta, jonka tuossa vähän ylempänä mainitsin, on huonossa kunnossa. Reunasta on lohjennut pieni pala, joten ABBAn Honey Honeya ja Ronnie Jonesin Rock Your Baby -coveria ei voi kuunnella alusta asti. Vasta nettiaikana sain kuunnella Jonesin esityksen ensimmäistä kertaa kokonaan.

En suosittele kuuntelemaan kuusiminuuttista versiota The Bertha Butt Boogiesta. Pelkkää pitkäveteistä kelausta koko loppupuoli.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1