1983

Tietysti on paljon biisejä, joista olen ikäni pitänyt mutta joita en omista millään oikealla levyllä. Pelkkinä kasetti-, CD-R- tai mp3-kopioina olen niitä kuunnellut. Paljon hyvää tavaraa olen löytänyt vasta nettiaikana internetistä tai tiedostojenjako-ohjelmista (SoulSeek, UseNeXT). Minulla on itse poltetuilla CD-R -levyillä näitä sekalaisia tallessa, ja päätin vihdoinkin kopioida niitä runsaammin tietokoneelle. Koostin niistä jopa kansion, jolle annoin yksinkertaisen nimen "Various". Järjestin kappaleet kronologiseen järjestykseen, ja samalta vuodelta olevat vielä esittäjän mukaiseen aakkosjärjestykseen. Jos on useampi kappale saman esittäjän samalta albumilta, laitoin ne siihen järjestykseen kuin ne ovat sillä levyllä lisäämällä tiedostonimeen järjestysnumeron esittäjän ja biisin nimen väliin.

Moinen järjestys aiheuttaa sen, että vähän väliä sattuu peräkkäin kaksi kappaletta, joita ei voi kuunnella perätysten, koska ne ovat liian erilaisia keskenään. Niiden välinen kontrasti on liian iso. Minulla on Word-tiedosto, johon olen luetteloinut kaikki albumit jotka olen eläissäni kuullut. Myös tiedosto, jossa on luetteloitu kaikki biisit jotka minulla on jollain oikealla levyllä tai CD-R -levylle poltettuna. Kävin nämä Word-tiedostot läpi ja koetin kaivaa esiin jotain tasoittavaa pehmentämään kontrastia. Kansiossani on näin ollen monta kymmentä biisiä, joista minulla ei ole ikinä ennen ollut kopiota. Olen kirjoittanut ne tummanpunaisella tekstillä.

Suoritin karsintaa biisimateriaalin suhteen. Yhtään suomalaista levytystä ei ole mukana, ei edes englanniksi laulettua. Rajummat punk- ja new wave -biisit jätin myös pois, koska minulla on niin hirveästi tuota punk-osastoa CD-R -levyillä enkä halunnut tehdä Various-kansiosta kovin punk-pitoista. Melodisempi new wave ja power pop pääsi ilman muuta mukaan. Disko ja muu tanssittava musa on myös aika pitkälti poissa, sille olen antanut ihan erilliset kansiot. Vähän tanssimusaa on tässäkin kyllä mukana.

50-ja 60-lukua saavat edustaa pitkälti sekalaiset huumorilevytykset sekä australialainen ja uusiseelantilainen rock, koska oldies-kamalle olen luonut 52 kansiota yhteisnimikkeellä The Revolutionary Decades. Various-kansioon pääsi kaikki se, mikä jäi TRD-kansioiden ulkopuolelle.

Päätinpä luetteloida tällaisessa postaussarjassa nuo Various-kansioon päätyneet kappaleet sekä sekalaisiin muihin kansioihin päätyneen soul- ja tanssimusiikin, esitelläkseni taas kerran kattavasti laajaa musiikkimakuani ja -tuntemustani. Linkit vievät Discogs-sivuille, joissa tietoa levyistä sekä YouTube-videolinkkejä, joista voi kuunnella kappaleita.



ABC: BEAUTY STAB


     That Was Then But This Is Now


     Love's a Dangerous Language


     The Power of Persuasion


     Beauty Stab


Al Di Meola - Sequencer


Australian Crawl - White Limbo


Avion - I Need You


Big Country - In a Big Country


BILLY IDOL: REBEL YELL


     Rebel Yell


     Eyes Without a Face


Billy Rankin - Baby Come Back


Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart


Classix Nouveaux - All Around the World


Comateens - The Late Mistake


CULTURE CLUB: COLOUR BY NUMBERS


     Karma Chameleon


     It's a Miracle


CYNDI LAUPER: SHE'S SO UNUSUAL


     Time After Time


     All Through the Night


David Sylvian & Ryuichi Sakamoto - Forbidden Colours


DEAR ENEMY: RANSOM NOTE


     Computer One


     The Good Life


     On the Line


Depeche Mode - Everything Counts


Dolly Parton - Save the Last Dance For Me


ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA: SECRET MESSAGES


     Secret Messages


     Rock'n'Roll Is King


Elton John - I'm Still Standing


Eurythmics - Here Comes the Rain Again


Fiction Factory - (Feels Like) Heaven


Future World Orchestra - Roulette


Genesis - Home By the Sea


HUEY LEWIS & THE NEWS: SPORTS


     The Heart of Rock & Roll


     Heart and Soul


     If This Is It


Ignatius Jones - Whispering Your Name


     Industry - State of the Nation


JACK GREEN: MYSTIQUE


     Look At It Rain


     Liar


James Ingram & Michael Mcdonald - Yah Mo B There


Joe Fagin - That's Livin' Alright


Kenny Everett - Snot Rap


Kim Wilde - Love Blonde


KING KURT: OOH WALLAH WALLAH


     Zulu Beat


     King Kurt's Hound Dog


     Kirk Lorange - Come a Long Way


Kitaro & Pages - Caravan


Kool & The Gang - Joanna


Limahl - Only For Love


Lionel Richie - Hello


Madonna - Borderline


Marcella Bella - Nell'aria


Martha Ladly - Light Years From Love


Martha Ladly - Dramas of the Human Heart


Matthew Wilder - Break My Stride


Moving Pictures - Back To The Streets


Nena - 99 Luftballons


Nik Kershaw - I Won't Let the Sun Go Down on Me


NRBQ - 12 Bar Blues


Pat Benatar - Love Is a Battlefield


PAUL YOUNG: NO PARLEZ


     Come Back and Stay


     Wherever I Lay My Hat (That's My Home)


     Love of the Common People


Pseudo Echo - Listening


Real Life - Send Me an Angel


RED RIDER: NERUDA


     Human Race


     Can't Turn Back


Régine - Reine de la nuit


Riccardo Cocciante - Sincerità


Rick Springfield - Living in Oz


Rita Coolidge - All Time High


     Saga - Cat Walk


Snowy White - Bird of Paradise


Styx - Don't Let It End (Reprise)


The Alan Parsons Project: You Don't Believe


The Assembly - Never Never


The Assembly - Stop Start (Extended Version)


The Blades - Downmarket


The Hollywood Killers - No Joke


The Icicle Works - Waterline (UK Version)


The Little Heroes - Watch the World


The Romantics - Talking in Your Sleep


The Style Council - Headstart For Happiness


THOMPSON TWINS: QUICK STEP AND SIDE KICK


     Love on Your Side


     If You Were Here


Tina Turner - Let's Stay Together


Tracey Ullman - Long Live Love


Van Halen - Jump


Volcano - It's Not the Time


Wang Chung - Dance Hall Days


Wham - Come On!


Yes - Owner of a Lonely Heart


ZZ TOP: ELIMINATOR


     Gimme All Your Lovin'


     Sharp Dressed Man


     Legs



1983. Nyt alkaa olla liiaksi tylsää hittiputkea, biisejä, joita löytää joka kasarikokoelmalta. Onneksi löytyy vielä esim. joitakin australialaisia nimiä virkistämään tarjontaa.

Juu, Beauty Stab on ABC:ltä pettymys mestarillisen The Lexicon of Loven jälkeen, mutta nuo neljä kappaletta ylittävät kynnyksen. Muu materiaali on tyhjänpäiväistä.

Kirjoitin, että olin hyvin tarkkana siitä, että saan jokaisesta kappaleesta juuri sen itselleni mieluisimman version / miksauksen. Välillä piti turvautua vippaskonsteihin ja yhdistää kahdesta eri versiosta pätkiä saadakseni aikaiseksi sen jonka halusin itselleni. Big Countryn In a Big Country -hitin seiskatuumaisessa versiossa ja pidemmässä maksiversiossa on kummassakin omat hyvät osionsa, joten yhdistin niistä täydellisen kokonaisuuden äänitiedostojen editointiohjelmalla. Limahlin Only For Love -hitin pari ensimmäistä sekuntia pilattiin mielestäni kummallisella vokaalisamplepelleilyllä, joten äänitin musiikkivideosta paremman version introsta ja liitin sen mukaan.

Eurythmicsiä minulla on kovin vähän taltioituna. Heillähän oli paljon hittejä, mutta kaikki tahtovat tuntua minusta liian itsestäänselviltä ja liiaksi tavalliselta peruskamalta, jotta olisin kokenut tarpeelliseksi pitää niistä kopioita.

Britti Joe Fagin olisi täydellinen tuntemattomuus, ellei häntä olisi pyydetty tekemään lauluja Auf Wiedersehen, Pet -tv-sarjaan. Onko joku viitsinyt hankkia hänen levyjään ja vielä välittää niistä?

Kentuckylainen NRBQ (New Rhythm and Blues Quartet / Quintet) soitti mielestäni todellista hätävara-r'n'b'tä. Kelpaa ehkä paremman puutteessa, mutta mieluummin sitä kuuntelee jotakuta, joka esittää sellaista musiikkia tuhdimmin, rupisemmin ja maittavammin. Joskus 90-luvulla kuulin jostain radion roots-musiikkiohjelmasta kappaleen, jonka kertosäkeessä vain lueteltiin numeroita yhdestä 12:een. Se kuulosti minusta kohtalaisen hassulta. Kun vuosia sitten kuuntelin NRBQ:n levyt läpi, löysin tuon 12 Bar Bluesin.

Isä nauhoitteli omia kasetteja siitä mitä radiossa soi 1983-1986, niistä yksi sisälsi Sagan Cat Walkin. En oikein pitänyt kappaleesta silloin, nyt se on OK.

Olen ihmeissäni, sillä olen aina mieltänyt The Alan Parsons Projectin Ammonia Avenuen vuoden 1983 julkaisuksi ja Vulture Culturen vuoden 1984 julkaisuksi. Minun on vaikea saada kallooni sitä, että kumpikin levy julkaistiin vuotta luulemaani myöhemmin. Mutta You Don't Believe näköjään julkaistiin singlenä vuonna 1983.
    Muutenkin minun täytyi tehdä paljon korjaushommaa, kun tarkistin vielä kerran, että kaikkien kappaleiden julkaisuvuodet ja esittäjänimet ovat oikein. Siinä oli ties kuinka monesti vaarana, että jokin hyvällä paikalla ollut kappale joutuu siirtymään kahden sellaisen biisin väliin, jotka ovat sille sopimatonta seuraa ja joudun keksimään jotain tasoittavaa sen ympärille.






Sigma Fayn kappaleesta ei löytynyt YouTube-videota, kun halusin Discogsin avulla kuunnella kaikkia 1983 julkaistuja diskosinkkuja. Joku jakeli kappaletta Soulseekissä, ja... jotenkin ei tehnyt mieli heittää mp3:sta pois kuuntelun jälkeen. Ei se hassumpi ole.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1