Johnny Clegg & Savuka - Johnny Kidd & The Pirates - Johnny Lee Michaels

JOHNNY CLEGG & SAVUKA



Third World Child (1987)

Shadow Man (1988)

Cruel, Crazy, Beautiful World (1989)

One (Hu)'Man One Vote / Vezandlebe (1989)



 




Minun levyni ovat Savukan, eivät Julukan tuotantoa, mutta sopiihan tuo Hesarissa 4. helmikuuta 1984 julkaistu pikkujuttu silti esittelemään englantilaissyntyisen Johnny Cleggin, joka muutti Etelä-Afrikkaan ja ryhtyi tekemään kantaaottavaa musiikkia.

Harria minun on kiittäminen. Silloin kun hän oli vielä RateYourMusicissa eikä ollut lähtenyt sieltä ovet paukkuen pois, katsoin (kesäkuussa 2013) hänen profiilisivunsa oikeassa ylänurkassa olevaa maailmankarttaa, jossa oli hänen kuuntelemansa musiikki merkattu asianmukaiseen maailmankolkkaan sinisillä pisteillä. Halusin laajentaa omaa musiikillista maailmaani. Otin kuunteluvinkkejä Harrin musiikillisesta maailmankartasta ja rupesin hakemaan kuultavakseni samoja eteläamerikkalaisia ja afrikkalaisia yhtyeitä ja laulajia joiden levyihin hän oli perehtynyt. Sitä kautta löysin Johnny Clegg and Savukan, jonka levyjä imuroin Soulseekistä. Ihastuin täysin.

LP:t löysin sitten Digeliuksesta helmikuussa 2014. Divari Kangas taas tarjosi One (Hu)'Man One Vote -singlen, jonka b-puolta ei ole Cruel Crazy Beautiful World -LP:llä. CD-versiossa se on kyllä bonuksena, mutta mistä Savukan CD:itä muka löytää, ainakaan halvalla. Ovat meinaan hinnoissaan. Näin ajattelin hakiessani levyjä Amazonista. Sitten huomasin, että MusicStackissa CD:itä saa halvalla. Elokuussa 2018 hankin italialaismyyjältä vielä puuttuneen Shadow Manin CD-muodossa vaivaisella seitsemällä eurolla.

Julukan tuotantoa en ole kuunnellut (pitäisiköhän joskus), mutta Savukan levyt ovat ihanaa poppia, ja sanoissa on roppakaupalla sanomaa. Erityisesti sykähdyttävät Berlin Wall, Jericho, Take My Heart Away, Dance Across the Centuries ja Mandelalle omistettu Asimbonanga (Mandela).



JOHNNY KIDD & THE PIRATES



The Best of Johnny Kidd & The Pirates (2012)





Johnny Kidd ja Piraatit oli yksi niistä The Revolutionary Decades -projektin aikana tutummaksi tulleista yhtyeistä, joista tuntui että yksi biisi (Shakin' All Over) ei riitä, pitäisi kerätä koko tuotanto. No, ei heidän imagoaan vaisummasta musiikista kovin paljon iloa saa. Kuunteleehan tätä.

Heh, David J. Ruvinin kirjoittama Always and Ever muistuttaa Lucianpäivänä laulettua Santa Lucia -laulua.








JOHNNY LEE MICHAELS



Lonely Brain (End Title Rock Version) / Martin's Theme (Original Soundtrack) (1986)





Johnny Lee Michaels teki pari ihan OK rock-levyä 80-luvulla, mutta mikään erityislahjakkuus hän ei ollut. Otin tämän singlen mukaan Keltaisesta Jäänsärkijästä viime elokuussa, kun siinä on pari biisiä elokuvasta Valkoinen kääpiö (jota en ole nähnyt). A-puolella ilmeisesti ihan sama versio mahtipontisesta balladista kuin Daydreamer-albumilla. B-puolella surumielisen ja pelottavan dramaattisen välillä liikkuvaa instrumentaalia tunnelmamusiikkia. Vaikuttavaa, ehkä parasta Michaelsia mitä olen kuullut.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1