Bo Diddley

BO DIDDLEY


Bo Diddley: Hey! Bo Diddley (1958 / 1959)

Hey! Bo Diddley / Bo Diddley (1962)

Road Runner / My Story (1960)

Is a Gunslinger (1960)

Have Guitar Will Travel (1960)

In the Spotlight (1960)

Is a Lover (1961)

Is a Twister (1962)

Bo Diddley & Company (1962)

Bo Diddley's Beach Party (1963)

Surfin' With Bo Diddley (1964)

Bo Diddley Rides Again / In the Spotlight (1963 / 1964)

Chuck Berry & Bo Diddley: Two Great Guitars / Howlin' Wolf, Muddy Waters & Bo Diddley: The Super Super Blues Band (1964 / 1968)

Hey! Good Lookin' (1965)

Let Me Pass (1965)

500% More Man (1965)

The Originator (1966)

Bo Diddley, Little Walter, Muddy Waters: Super Blues (1967)

Howlin' Wolf, Muddy Waters, Bo Diddley: The Super Super Blues Band (1967)

The Black Gladiator (1970)

Another Dimension (1971)

Where It All Began (1972)

The London Bo Diddley Sessions (1973)

Big Bad Bo (1974)

The 20th Anniversary of Rock'n'Roll (1976)

Ain't It Good to Be Free (1984)

Nyt tulee tarinaa. Tulin 2005 kiinnostuneeksi The Who'n tuotannosta ja lainailin kirjastoista kaikki levyt My Generationista Who's Lastiin. Kun kohdalle sattui Quadrophenia-leffan soundtrack, äkkäsin että siinähän on muutama oldies-hitti The Who'n biisien seassa, Booker T & The MG'sin Green Onions, The Cascadesin Rhythm of the Rain, The Chiffonsin He's So Fine... Silloin juolahti mieleen idea.

Olin jo joitakin vuosia ollut vuosien 1975-1982 Soundi-lehtien onnellinen omistaja. Noissa Soundeissa arvosteltiin aika paljon sekalaisia oldies-kokoelmia - oli Phil Spector -tuotantojen kokoomia, Sun Recordsin julkaistujen levytysten ja julkaisematta jääneiden äänitysten kokoelmia, ja sitten sekalaisempia oldies-hittikokoelmia.






Britta-tädiltäni olin saanut Philipsin hollantilaisen haarakonttorin joskus 70-luvulla julkaiseman 120 biisin oldies-kokoelmaboksin 120 All Time Hits jossa on hittejä vuosilta 1946-1969. Se kuului alkujaan hänen edesmenneelle miehelleen, eli isäni Börje-veljelle. Britta mietti, että jos tuosta 9 levyn (mukana yksi bonus-LP) laatikosta saisi jotain rahaa jos myisi sen johonkin divariin. Tiesin, ettei tuollaisesta mitään saa, tuskin edes kelpaa divareihin. Ajattelin, että mieluummin pidän sen itselläni. Tuumin tuosta boksista, että aika paljon tylsää viihdekamaa mutta myös kivoja pop-hittejä mukavasti joukossa.

Oli jäänyt tuosta 8 + 1 LP:n boksista vielä pieni nälkä noihin 50- ja 60-luvun hitteihin. Soundi-lehdissä arvosteltujen oldies-kokoelmien kappaleista melkein kaikki olivat outoja, ennenkuulemattomia tapauksia. Mietin, että miksen sivistäisi itseäni?

Ryhdyin sitten hommiin. Kokosin luettelon kaikista Soundeissa vuosina 1975-1982 arvosteltujen hitti- ja harvinaisuuskokoelmien biiseistä ja rupesin keräämään mp3:sia niistä lainaamalla pääkaupunkiseudun kirjastoista kaikkia mahdollisia yhden ja monen artistin kokoelma-CD:itä. Kopioin tietokoneeni kovalevylle haluamani kappaleet ja poltin yhteensä 50 CD-R:ää täynnä 50- ja 60-luvun hittejä ja harvinaisuuksia yhteisnimikkeellä "The Revolutionary Decades". Tein semmoisen levysarjan. Niihin tuli laidasta laitaan noiden vuosikymmenten musiikkia, poppia, rockia, bluesia, kantria, soulia, R&B:tä... niin, jopa reggaeta, kun tulin lainanneeksi myös Trojan Recordsin tuotantoa esittelevän boksin.

Tietysti aika monet 50- ja 60-luvulla levyttäneet artistit ovat niin merkittäviä, ettei heiltä riittänyt yksi tai edes muutama poiminta, vaan tuntui siltä, että kaikki saatavilla oleva tuotanto piti kerätä: Chuck Berry, Bo Diddley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, The Animals, CCR, Eddie Cochran, Bill Haley, Ritchie Valens, Gene Vincent, Little Richard ja monet muut. Nämä artistit saivat sitten useita ihan omia CD-R:iä.

Tietokoneeni CD-asema sai töitä ja minulla oli hauskaa levyjä lainatessa, poltellessa ja kuunnellessa.






Bo Diddleyä en ollut kuullut aiemmin juuri ollenkaan, paitsi Ralph Bakshin Fritz the Cat -piirretyssä olin kuullut yhden kivarytmisen kappaleen, joka vasta The Revolutionary Decades -CD-R:iä poltellessa osoittautui Bo'n nimikkobiisiksi. Bo Diddleyn tuotantoa olen tässä lähinnä muutaman viime vuoden aikana kerännyt koko ajan lisääntyvällä aktiivisuudella. Tuo "Road Runner / My Story" -single vuodelta 1960 piti saada, koska ajattelin b-puolta muualla julkaisemattomaksi harvinaisuudeksi. Se on vanhin levyni. A-puolella on valitettavasti sen luokan naarmu, etten edes uskalla sitä puolta pyörittää, mutta minä ostinkin singlen vain b-puolen vuoksi ja se on soittokuntoinen. Sitten kävikin ilmi, että se on prikulleen sama äänite kuin In the Spotlight -LP:llä oleva Story of Bo Diddley. Vain nimi on eri.

Keräily jatkui ihan viime vuoteen asti. Bo'n levyjä puuttuu vieläkin jokunen. Minulla on CD-R-kopioina pari 80-luvun liveä ja Breakin' Through the B.S. (1989), mutta ne eivät ole oleellisia (itse asiassa ne ovat Bo'n levyistä joutavimpia), joten en ole jaksanut kiinnostua oikeiden levyjen hankkimisesta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1