Kahdet Kasvot

KAHDET KASVOT



Narsistin päiväunia (1983)






Oikeastaan minun pitäisi kiittää Suomalaisten vinyyli- ja CD-levyjen hintaopasta. Sieltä sain tietää tästä levystä ennen kuin se huomattiin yleisesti ja siitä tuli hintava keräilykohde. Divari Kangas kauppasi LP:tä kohtuuhinnalla, ja tilasin sen sieltä tammikuussa 2011.

Narsistin päiväunia on aikamoinen sekametelisoppa. Avausraita Päiväuni on herkkä, huilulla väritetty lyhyt instrumentaali. Jotain on samanlainen muuten, mutta Eija Härön laululla ja Kai Asikkalan kitaralla lisättynä.

Taidekoulu on musiikillisesti kevyt rokki, mutta samalla pistäväsanainen pilkkalaulu. Raha on samantyylinen, vain tempoltaan hitaampi. Vokalisti laulaa molemmat kappaleet nasaalilla mörinällään, jollaista jotkut varmaan inhoavat. Toisaalta se sopii hyvin tällaisiin ilkeisiin lauluihin.

Painajainen juoksee eteenpäin vauhdikkaan rumpukompin, nopean pianonpimputuksen ja nykyttelevän syntetisaattorin voimin. Siihen päälle Härö laulaa runollista sanoitusta. Puolessavälissä kuullaan kaoottinen syntetisaattorisoolo.

Kahdet kasvot -biisi on nimensä mukaisesti kaksijakoinen. Ensimmäisessä puolikkaassa ei rumpuja ole, vaan säestys hoidetaan kokonaan koneilla. Keskivaiheilla rummut sitten astuvat esiin, mutta biisi säilyy kuitenkin tummana puoli-avantgardepläjäyksenä.

Kakkospuolen täyttää kokonaan 19-minuuttinen Satu, jossa vaihdellaan sävyjä ja komppeja muutaman minuutin välein, kokonaisuuden liikkuessa kuitenkin kokeellisen taide-syntsaprogen maastossa.

Kai Asikkala ja Matti Mehtola loivat eriskummallisen keitoksen, jolla ei ole vain kaksia kasvoja, vaan tyylejä on kolme-neljä erilaista. Ideoita on löytynyt yli tarpeen, kaikkea kokeillaan eikä kaikki osu kohdalleen - ykköspuolen keskimmäiset kappaleet herättävät ristiriitaisia fiiliksiä. Kokonaisuus menee ehkä vähän turhaksi briljeeraamiseksi. Parhaimmillaan Narsistin päiväunia on nerokas levy, ja ensimmäistä kertaa sitä kuunnellessani olin vaikutuksesta mykkä.

Mitään tietoja tämän levyn päätekijäparista minulla ei ole. Ne, joilla on lukuoikeus Sipoon Sanomien vanhoihin numeroihin tai viitsivät tuhlata rahaa, voivat lukea netistä 20.9.2012 julkaistun artikkelin, josta itse voin nähdä vain pienen pätkän Google-haulla.



19.5.2018: Hankinpa lukuoikeuden tuohon Sipoon Sanomien numeroon nyt sitten kuitenkin, eihän se maksanut kuin €1,60. Kahdet Kasvot valitettavasti ohitetaan maininnalla, artikkeli kertoo The Heavy Mortgage -nimisestä bändistä, jossa rumpali Matti Mehtola soittaa.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1