Kaija Koo - Kairo

KAIJA KOO



Kun savukkeet ovat loppuneet (1986)





Jo 1980-luvun puolessavälissä nauhoitin Kaijan Tyhjyys-singlen radiosta kasetille. Kuinkas muutenkaan, nauhoitus joutui ennen pitkää ylipyyhityksi, ja jäin kaipaamaan sitä. Ollessani Taalintehtaalla sivarina 1994-1995 yritin toivoa biisiä soittamalla Meriradion Iltatuulen viesti -ohjelmaan, mutta tuli viesti, ettei Meriradion levystössä ole tuota kappaletta.

1995 tai 1996 kesällä, kun asustelin äidin ja isäpuolen luona Espoon Mäkkylässä ennen uusia seuraavan syksyn kuvioita, kävin Pasilan kirjastossa ja lainasin Kaijan kokoelma-CD:n. Se oli koottu vuosien 1983-1985 singleistä (Muodikkaat kasvot, Velho, Tyhjyys + niiden b-puolet) ja Kun savukkeet ovat loppuneet -albumista. Biisit oli vain pistetty sekaiseen järjestykseen. Siellä oli Tyhjyys mukana, ja nauhoitin sen sekä muutaman muun kappaleen kasetille. Näin se hoitui.

Helmikuussa 2015 vihdoin näin tämän LP:n Black and Whitessa, olikohan 40 euron hinnalla. Törkeä hinta, mutta pakko oli maksaa.

Ei tämä Kun savukkeet ovat loppuneet silkkaa helminauhaa ole, mutta Yösilmät, DJ Alice ja Kaikki vanhat filmit ovat mahtavan hienoja, ja melkein kaikki muutkin biisit ihan tarpeeksi hyviä. Vain Pelkään sua, pelkäät mua on vähän hölmö. Musiikki ei onneksi lipsahda liikaa iskelmäksi.

Tyhjyys-sinkku kiinnostaisi vielä saada, se on upea käännös Adolphson & Falkin Tomhet-kappaleesta. Aiempia Kaijan soolosinglejä en huolisi. Muodikkaat kasvot on kammottava, sanoittaja Mikko Saarela ylsi pohjanoteeraukseensa. Velho on keskinkertainen suomennos Chris Rean hitistä I Can Hear Your Heartbeat. Aikansa se vei, ennen kuin Kaija alkoi tehdä hyvää musaa omillaan.









KAIRO




Rakkaani myy bensaa / Pullopostia autiomaasta (1984)

Tervetuloa jäätaloon / Ainoa mies (1985)

Sua kaipaamaan jäin / Tupakoin kanssa sairaanhoitajan (1986)





FinnArctic-esittely:

"Kairo were a rock'n'roll band based in Tampere. They advertised themselves as Finland's most big-nosed band, and apparently they even chose the name Kairo for themselves because drummer Tapio Partanen resembled a sphinx.

Keyboardist Jukka and guitarist Jarno Järvinen, and bassist Sami Ruusukallio had a past in rocker/troubadour Jukka Törmä's backing band Omuna.

Kairo only produced three singles. The biggest success was the first, "Rakkaani myy bensaa" (1984). Slightly silly lyrics and song titles, Sidi Mäki-Laurila's good vocals and Jukka Järvinen's keyboard work gave the music character. Still Kairo were never more than a moderate local success.

The second single "Tervetuloa jäätaloon" (1985) has more prominent keyboards, but the song itself is weaker than the debut. It might be the reason why they tried a female keyboardist and decided to let Pantse Syrjä from Eppu Normaali produce the third single "Sua kaipaamaan jäin" (1986). A big mistake. Syrjä also played guitar on the single, and as a result "Sua kaipaamaan jäin" sounds exactly like an Eppu Normaali song. A pity, because the song is actually better than their first single.

Here you have all the three singles. If you can get over the Eppu Normaali similarities, you'll find the third single to be the crown jewel in Kairo's small catalogue. Funny coincidence is that Ruusukallio joined Eppu Normaali in 1989..."






Kun kirjoitin tuon esittelyn, harmittelin sitä, että jouduin käyttämään ainoana tietolähteenäni Suosikki-lehden pikkujuttua, haastattelua, jonka bändin jäsenet olivat hoitaneet kieli poskessa. Olisin halunnut vakavampaa tietoa bändin perustamisesta, jäsenten menneisyydestä, suunnitelmista ja tavoitteista. Niinpä en ollut kovin iloinen siitä, että tuo esittelyteksti päätyi Last.fm -sivustolle.

Sinkkujen omistamisesta olen sentään iloinen. Olin joskus 90-luvulla vielä Kauniaisissa Kasavuorentiellä asuessani kuullut Rakkaani myy bensaa -kappaleen Radiomafian levytoivekonsertista ja napannut sen kasetille. Minua hämäsi se, että soittaja-toivoja muisteli, että Kairolta olisi tullut LP. Turhaan yritin etsiä kirjastossa Suomalaisten äänitteiden vuosikirjoista mainintaa Kairon LP:stä, kunnes ymmärsin, että misinformaatiotahan se. Vain kolmesta singlestä löytyi tiedot. Vuosia myöhemmin, nähdessäni kerralla kaikki kolme sinkkua Popparienkelissä, ostin ne. Bonuksena Outi Poppin puumerkki Sua kaipaamaan jäin -singlen takakannessa.

Sidi Mäki-Laurilalla oli menneisyys Sidi & Hermottomat -yhtyeessä, jonka muut jäsenet perustivat Salmela Komitean. Jukka Järvinen siirtyi moneksi vuodeksi Popedaan.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1