Monks - The Monks - Monty Python

MONKS



Black Monk Time (1966)





Tämäkin levy oli päässyt 1001 albums you must hear before you die -listalle. Sarjakuvafoorumi Kvaakissa kirjoitin: "Samaan nautintosarjaan [B.B. Kingin kanssa] pääsi Saksassa perustettu autotalliyhtye Monks ainokaisella albumillaan. Nämä miehet tekivät yksinkertaisuudesta ihan omantyylistään taidetta. Silkkaa hupia. En jäänyt kaipaamaan monimutkaisempia sävellyksiä, olisivat voineet vain pilata kaiken".
    Pitihän tämäkin levy hankkia, ja Keltaisesta Jäänsärkijästä se löytyi.



THE MONKS




Suspended Animation (1980)





Chuntao ja hänen RareMP3-musiikkibloginsa tarjosivat minulle äänitiedostoina tämän kanadalaisen powerpop-bändin kakkoslevyn tammikuussa 2010. Totesin heti, että hankkimisen arvoista tavaraa, enkä aikaillut, vaan Amazon-tilaus tästä CD:stä lähti saman tien. Sitten ilmoitin Chuntaon blogipostauksen kommenttisektiossa, että levy saapui postissa.

Monksien ensimmäisellä albumilla Bad Habits (1979) ovat mukana bändin tunnetuimmat kappaleet "Johnny B. Rotten", "Drugs in My Pocket" ja "Nice Legs, Shame About the Face".




MONTY PYTHON




Another Monty Python Record (1971)

Monty Python's Previous Record (1972)

The Monty Python Matching Tie and Handkerchief (1973)

Monty Python's Contractual Obligation Album (1980)





Monty Python's Flying Circus pyöri meillä telkkarissa 90-luvun alussa, Kalle Niemen pistämättömästi suomentamana. Olin lukenut mainintoja tästä sarjasta mm. MikroBitti-lehdestä, ja olin utelias näkemään tämän kulttiklassikon. Sarjassa olikin aika lailla sulattelemista. Pythonien menossa oli paljon sellaista mistä en pitänyt, mutta paljon myös sellaista mistä pidin. Katsoin kaikki jaksot ja olin nopeasti koukussa, vaikkakin varauksella.





Vuosikymmenen lopulla ostin koko sarjan VHS-kasetteina. VHS-versiossa oli Måndag Oy:n suomennos, joka oli hyvin epätasainen. Parhaimmillaan hauskan nokkelaa käännöstyötä, mutta jotkut räikeät virheet pääsivät jopa pilaamaan katselunautinnon. Yhdessä sketsissä Terry Jonesin näyttelemä mies halusi opetella lentämään, siis ei koneen avulla, vaan kuten linnut. Graham Chapmanin esittämä lennonopettaja mukamas roikkui ilmassa ilman apuvälineitä, mutta oli todellisuudessa sidottu langalla kattoon, mistä Jones huomautteli koko ajan: "You're on a bloody wire!". Kääntäjä oli suomentanut tuon lauseen sinnikkäästi muotoon "olette pölhö!" Tuo moka teki sketsistä nauttimisen mahdottomaksi.

Yhdessä sketsissä arkkitehti esitteli rakentamaansa kerrostaloa kahdelle rakennusfirman pomolle. Kävi ilmi, että arkkitehti työkseen suunnitteli etupäässä teurastamoja, joten hänen kerrostaloideansa perustui asukkaiden ruhjomiseen ja silpomiseen. Idea ei saanut vastakaikua rakennusfirman pomoilta, jotka osoittautuivat vapaamuurareiksi. John Cleesen esittämä arkkitehti rupesi naama punaisena solvaamaan miehiä ja vapaamuurareita, käyttäen mm. haukkumasanaa "you black-balling bastards". Verbi to black-ball tarkoittaa jonkun pistämistä ns. mustalle listalle, joten solvaus olisi pitänyt suomentaa "te mustia listoja väsäävät paskiaiset" tai jotain. Käännöstekstissä lukikin "te mustamunaiset mulkut". Tuo virhe oli kuitenkin niin hauska, etten olisi hennonnut korjata sitä.

Nyttemmin minulla on Lentävä sirkus DVD-julkaisuina. Niiden käännös on pätevää työtä muuten, mutta verbaalinen nokkeluus puuttuu siitä tyystin ja tuloksena on haukotuttavan tylsä käännös.

Vieläkin on paljon sketsejä joista en pidä, koska niissä vain huudetaan, tai ne ovat liian myötähäpeää aiheuttavia, tai ne ovat liian pitkiä.

Minulta löytyy myös Kim "Howard" Johnsonin kirja The First 280 Years of Monty Python, jossa on kaikki mitä Pythoneista voi tietää. Sitä on tullut tavattua uutterasti.






Nettimaailmassa olen vuodesta 2007 käyttänyt nimimerkkiä Gumby, jota olen joskus muunnellut muotoihin Gumby74 ja Gumbyfinn, mikäli pelkkä Gumby on ollut jo varattu. Se on kunnianosoitukseni Monty Python's Flying Circusille, siinä kun esiintyy niitä Gumby-nimisiä ääliöitä.

Näistä levyistä en ollut ostamiseen asti kiinnostunut. Lainasin kirjastosta koko tuotannon sisältävän CD-boksin ja nauhoitin kaseteille ne pätkät, jotka eivät olleet tv-sarjasta tuttua kauraa. Myöhemmin lainasin saman boksin uudestaan ja pätkin editointiohjelmalla itselleni ne samat tv-sarjassa esiintymättömät sketsit ja vitsit, ja poltin CD-R-levyille.





Halusin itselleni vain Contractual Obligation Albumin, koska se oli levyistä ainoa, jolla ei ollut mitään tv-sarjasta tuttua. Niinpä ostin sen, kun se viime vuoden huhtikuussa osui silmiin Black and Whitessa.

B&W:ssa olivat tarjolla myös muut Monty Pythonin LP:t, ja hellyin sitten heinäkuussa ostamaan nuo kolme muutakin. Päätin, että hitot, Python-fanina minulla on suorastaan velvollisuus omistaa nuo muutkin LP:t. Oli siellä vielä jotain muutakin myynnissä, Life of Brian vissiin ainakin, mutta sitä en todellakaan huoli. En jaksa kuunnella elokuvaa ilman kuvaa. Rahastusta tuommoinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1