Sweet - Syd Barrett

SWEET



Sweet Fanny Adams (1974)

Level Headed (1978)

Hit-Singles (1995)





Hit-Singles on näppärästi Sweetin 1971-1978 sinkkujen a- ja b-puolet kokoava tupla. Löysin sen Darkside Records -nimisestä divarista, joka muutti osoitetta pari kertaa toimintansa aikana. Se sijaitsi Punavuoressa Albertinkadulla silloin kun tuon Sweet-tuplan löysin. Eipä mikään muu julkaisu selosta bändin tyylillistä kehitystä yhtä tarkkaan ja tyhjentävästi. Ensin nami-nami-purkkaa, sitten rajua glamrokkia ("Hellraiser / Burning" on tämän vaiheen huipennus, se rajuin sinkku), sitten epätoivoisen säälittävää kakkirokkia ja lopulta väsyneen kuuloista poprockia.





Sitten kelpasivat vielä nuo kaksi LP:tä, mielestäni ne parhaat. USA-versio Desolation Boulevardista on myös kauttaaltaan rautaa, tosin se on oikeastaan kokoelma vuosien 1974-75 parhaista Sweet-paloista eikä mikään albumi ensinkään. Tärppinä on sentään harvinainen I Wanna Be Committed. UK-versio Desolation Boulevardista on yhtä kammottavan huono kuin seuraavat LP:t Give Us a Wink ja Off the Record.

Joku vuosi sitten pahoitin mieleni kuunnellessani YLE Areenasta Kadonneen levyn metsästäjiä. Joku mies toivoi sitä Sweet-biisiä jonka oli joskus monta vuotta aiemmin kuullut Poppa Joe -singlen b-puolella. Näin mies muisteli. Lisäsi vielä, että biisi oli kunnon rokkia ja sen nimessä oli "all right" - muuta hän ei kappaleesta muistanut. Kadonneen levyn metsästäjät inttivät että Poppa Joen b-puoli on nimeltään Jeanie, ja soittaja intti, että ei se ollut se hänen kuulemansa kappaleen nimi, ei varmasti ollut. Mies alkoi hermostua, mutta juontajat vain alkoivat naureskella ja sanoivat että levylautasella odottaa nyt se Jeanie-biisi ja se pistetään soimaan. Soittaja oli selvästi tuohduksissaan kun linja ylimielisesti katkaistiin, ja se Jeanie-niminen typerä hilipilikantrikappale lähti sitten soimaan. Minä ymmärsin koko ajan, että soittajan tarkoittama kappale oli oikeasti nimeltään Done Me Wrong All Right, se oli Co-Co -sinkun b-puoli, ja se on kunnon rokkia. Olisinpa ollut siellä jossain studiossa tai langan toisessa päässä kertomassa tämän, niin mies olisi ehkä - ehkä - saanut kuulla sen biisin jonka halusi. Pahoitin kovasti mieleni sen soittajan puolesta. Ei ole varmaan enää toiste välittänyt hyödyntää Kadonneen levyn metsästäjien palveluksia, veikkaanpa.










SYD BARRETT




Crazy Diamond (EP) (1993)





Kolmen CD:n Crazy Diamonds -boksin maistiaisina julkaistu pinkki EP, jolla on kolme hyvää Barrettin kappaletta ja yksi "no jaa" -tapaus (Octopus). Tähän kun lisätään vielä Love You ja Golden Hair, niin minulle mieluisat Barrettin kappaleet onkin mainittu.

Syy siihen, että poimin tämän EP:n Green Grass Recordsista joskus 90-luvun lopulla oli tietysti pinkki vinyyli - minulla kun oli se värivinyyli-innostus vähän aikaa. Toki olin jo aiemmin tutustunut Barrettin musiikkiin etsiessäni kirjastoista Kontran levyttämien biisien originaaliversioita. Kontrahan versioi Effervescing Elephantin suomeksi nimellä Kupruileva elefantti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1