Kontra

KONTRA



Suurimmat iskut (1996)

Mieto levy (1979)

Åland / Flipperirakastaja (1980)

Jotkut Kontran kappaleet olivat jo tuttuja radiosta ennen kun Suurimmat iskut -CD tuli. Jerry Cotton, Ressu ja Punainen Paroni, Mun pippeli, Suuret pallit tulessa, Sekobileet, Punaisen Paronin paluu, Aja hiljaa isi, Autolla Kanarian saarille, Åland ja Flipperirakastaja olivat kaikki joko soineet radiossa tai löytyneet joltain kokoelma-LP:ltä kirjastosta 90-luvun aikana. Haluni kuulla Kontran koko tuotanto oli palava.





Kun Suurimmat iskut -CD tuli, asuin vielä viimeistä kesää Espoon Mäkkylässä äidin ja isäpuolen luona, ennen kuin sain oman asunnon Etelä-Haagasta. Olin sikäli pettynyt levyyn, että olisin halunnut Kontran albumit erikseen omina CD-julkaisuinaan tuollaisen molemmat ensimmäiset albumit yhteen niputtavan paketin sijasta. Olisi ollut jotenkin juhlavampaa saada ihastella albumien kansia vähän kunnollisemmassa koossa kuin postimerkkeinä kansivihon sisällä.





Loputkin levyt löytyivät ennen pitkää, Mieto levy -LP Hippie Shake Recordsista ja Åland-sinkku Tavastian levymessuilta. Mieto levy tuli muutama vuosi sitten myytyä Harrille. En pitänyt vinyyliä enää tarpeellisena levykokoelmassani, kun Zum Teufelin CD-painos oli olemassa. Mieto levy -CD oli pakko saada, koska himoitsin Joulu Auschwitzissä -kappaletta. Sen olin kuullut Radiomafian toivelevykonsertissa 90-luvun puolessavälissä Mäkkylässä, mutta en ollut silloin kasettinauhurini ääressä, joten se jäi tallentamatta kasetille. Tietysti halusin Kylmän ringin kappaleetkin itselleni.

Kontran levytysten viehätysvoima on kyllä haalistunut ajan mittaan. Ei tee enää oikein mieli kuunnella niitä, ne on jo puhkikuunneltu ja -naurettu. Äänitysten lepsuus haittaa jatkuvasti - Kontra esitti kuulemma keikoilla tulisen version Parhaasta rautalankayhtyeestä, joten mitä järkeä oli laittaa levylle tuollainen haukotuttavan lepsu versio?

Pidän suurena vahinkona, ettei Kontra tehnyt livelevyä. Mieto levy jytisee tosin mukavammin kuin kaksi aiempaa, aika vaisua levyä, mutta varmaan siitäkin oli vielä matkaa siihen mihin bändi parhaimmillaan pystyi. Kontra oli livenä kuulemma eläimellinen bändi, livesoundi olisi ehdottomasti pitänyt tallentaa vinyylille. Puhumattakaan kaikista ohjelmistoon kuuluneista kappaleista, joita ei levytetty. Niitä varmasti riitti.

Kontra antoi kuitenkin minulle sysäyksen sivistää itseäni musiikillisesti. Useimpien biisien alkuperäisversiot olivat minulle tuntemattomia, joten päätin kerätä originaalit kokoon ja nauhoittaa ne kasetille samassa järjestyksessä kuin ne ovat Kontran levyillä. Siispä rupesin lainaamaan kirjastoista mitä löytyi, ja joitakin levyjä piti vielä ostaa divareista. Yhdelle kasetille päätyivät sitten Love-levyjen biisien originaalit, toiselle Miedon levyn kappaleiden alkuperäisversiot. Paitsi Aja hiljaa isin, Erikan ja Kuolevan haikaran kohdalla täytyi luovuttaa. Siitä vielä etenin tutustumaan ko. bändien tuotantoon tarkemminkin. Kiitos siitä, Moog.


Artikkeliskannaukset:

https://drive.google.com/open?id=1LJWhTeM_WcC6S4Aj0ibyuZnOt0EwFwkL



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1