Tuula Amberla - Eri Esittäjiä: Tuuliajolla - Tuulia / Törmä

TUULA AMBERLA



Lulu / Viinimalja (1984)

Lulu (1984)

Pienet sanat (1985)

Tuula Amberla ja Conventionals: Tanssi vaan / Se poika (1987)

Mona / Lännenlaulu (1987)





Amberlasta kirjoitin jo 17.9.2016: "Sain lopultakin aikaiseksi hankkia Tuula Amberlan kaksi ensimmäistä, loistavaa LP:tä. "Lulua" en ollut kuullut kokonaisuudessaan, kun puuttuu Spotifysta. "Pienet sanat" on siellä, samoin kaksi seuraavaa, jotka ovat valitettavan mitäänsanomattomia levyjä. Tuolloin aikoinaan Amberlaa radiosta mielelläni kuunnelleena ihmettelin, kun Tuula jotenkin hävisi radioaalloilta sen jälkeen kun Pienet sanat -levyn ympäriltä oli pöhinä laantunut. Levyjen tasossahan se syy oli. "Ostan sinut" -albumilla oli taustabändinä joku The Conventionals -niminen ryhmä, ja täytyy sanoa että on harvinaisen osuva nimi. Ensimmäisten levyjen jazzvaikutteet olivat tipotiessään ja tilalla oli peruspoprokkia jota soittaa 13 muusikkoa tusinasta. Biisien joukostakaan en löytänyt mitään kiinnostavaa. "Siniset kyyneleet" (1988) palautti jazzahtavuuden musiikkiin, mutta ei hyviä biisejä. Tuolloin muinoin muistan ilahtuneeni kun radiosta tuli jokin uutuuskappale Amberlalta vuosien tauon jälkeen, mutta ei hänen myöhempiä levyjään taidettu paljoa hehkuttaa."

Juu, tykkäsin Tuulasta 10-11-vuotiaana vuosina 1984-85 ja nauhoittelin mielelläni hänen biisejään kaseteille. Lulu, Lona, Pienet sanat, Tyttö kampaa märkää tukkaa, Tuokaa juomaa, Oot pahalla päällä... Nyt jälkeenpäin tietysti harmittaa, että Amberlan päätyöhän oli Liikkuvat Lapset, mutta eihän siitä bändistä kukaan Suomessa pitänyt aikoinaan. Vaan kyllä korvaa lotkautettiin, kun Amberla alkoi laulaa iskelmäpoppia. 80-luvun Hesareita netistä lueskellessani olen noteerannut, että HS:n musiikkitoimittaja Markku Fagerlund aina jaksoi joka käänteessä voivotella tätä asiaa, että milloin Liikkuvia Lapsia aletaan arvostaa samalla tavalla kuin Tuulan soololevyjä.

Lulu-singlen sain huhtikuussa 2016 siltä käpyläläiseltä mieheltä, joka halusi vajaan 300 vinyylin kokoelmastaan eroon. Sinkku on tosin kanneton, muttei onneksi pilalle naarmutettu. B-puoli Viinimalja on muuallajulkaisematon ja oikein jännä, tyylikäs biisi, jolle soisin laajempaakin huomiota.






Mona-single oli oikeastaan vahinko-ostos Black and Whitesta lokakuussa 2016. Muistin, että Tuula & Conventionalsilla oli yksi sinkku, jonka biisejä ei löydy Ostan sinut -LP:ltä. En muistanut kuitenkaan, että mikä sinkku se oli. Sitten tulin ostaneeksi tuon Monan, joka olikin siltä LP:ltä lohkaistu. No, ei se huono ole. Aivan kelpo pikkulevy. Divari Kangas onneksi kauppasi Tanssi vaan -sinkkua, tilasin sen maaliskuussa 2017. Sehän se on se harvinaisia biisejä sisältävä single.


Artikkeliskannaukset:

https://drive.google.com/open?id=1iBdV_1lX5CsBX0OSG2Ji0WWzOa_jr8rC



Eri Esittäjiä: TUULIAJOLLA



Various Artists: Tuuliajolla (1981)












TUULIA / TÖRMÄ





Tuulia / Törmä (1971)





Tuntuu kuin Finnlevy ei olisi uskonut tämän levyn menestysmahdollisuuksiin. Albumi on tehty ilmeisen halvalla, niin niukoilla sovituksilla, että lopputulos on kuivakka ja suoraan sanoen pitkästyttävä. Tuulia Myllyoja on sentään niin hyvä laulaja, että hänen ääntään jaksaa kuunnella. Sen sijaan Pekka Törmän heikkoa, hieman epävireistä ja nuotin vierestä menevää ääntä ja kyvyttömyyttä kunnon tulkintoihin olisivat rikkaammat sovitukset auttaneet paljon. Tällaisenaan Tuulia / Törmä ei jaksa kohota ikimuistoiseksi levyksi.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1