Vanity - Vau!! - Veltto Virtanen

VANITY



Skin on Skin (1986)





Yksi ensimmäisistä MusicStack-tilauksistani tämä, jo maaliskuussa 2006 tilattu. Syyn tilaamiseen kerroin myöhemmin RateYourMusicissa:

"I bought this because I'd had "Manhunt" on tape for a while in the 1980's. Then I lost the song, and it was on my wishlist for many years. A few years ago I managed to acquire a copy of this LP, and I discovered another great song as well: "Animals". The rest isn't bad either. Nice, very sexual songs.".

Eli kadonneesta kappaleesta, joka piti saada takaisin, oli tässä kyse.



VAU!!




Konvehteja Karoliinalle (1982)







Jakelin tätäkin levyä FinnArcticissa, mutten löydä esittelytekstiä enää netistä. Vaun LP on yksi suosikeistani postpunk-genressä. Tuleva City-lehden päätoimittaja ja mediapamppu Kari Kivelä on laulajana aika pitelemätön välillä. Jopa Peitsamon Flipperi-rock muuttuu hänen tulkinnassaan ahdistuneeksi lauluksi. Oikeastaan nautin hänen huutamisestaan ja mylvimisestään. Ei se kuitenkaan ole jatkuvaa, joten se ei käy rasittavaksi. Sanoitukset kiehtovat.

Kitaristi Matti Hanski (oletan että se on hän joka laulaa biisit Kun yöt nielee ja Thysanura) ei ole missään nimessä mikään laulaja. Ääni falskaa pahasti. Silti se on jotenkin hellyttävän kuuloinen.




VELTTO VIRTANEN




Kusessa (1976)

Ronkpukki (1978)

Tahdon (1978)

Beibi (1982)





Tiesin Velton ja Virtanen-bändin Esko Lehtosen Suomalaisen rockin tietosanakirjan kautta jo 90-luvun alussa. Se oli sitten syksy 1993 ja minä opiskelemassa Porvoossa, kun kuulin Velttoa ensi kerran. Radiomafiasta tuli suomalaisen punkin toivekonsertti. Maukka Perusjätkän Tahdon sotaa apatiaa vastaan. Veltto Virtasen UFO. Se-yhtyeen Punk on typerää. Ypö-Viiden Mari pogoaa. Terveiden käsien Tornion kevät. Äpäriltä jokin kappale. Unicefin sinkun jompikumpi b-puoli. Kadotettujen Anna sydämesi. Ynnä muita. Joitakin noista nappasin kasetille. Velton biisi nauratti aidosti.

Kesällä 1994 löysin Leppävaaran kirjastosta Ronkpukki- ja Tahdon-LP:t. Mikä onnenpotku! Riemumielellä kuuntelin niitä kotona Kasavuorentiellä ja nauhoitin useita biisejä kasetille.

Myöhemmin lainasin Tikkurilasta Kusessa-LP:n, ja Leppävaaran kirjastosta löytyi Beibikin. Niiltä ei kuitenkaan kelvannut mikään kappale nauhalle.

Kun CD-versiot puskettiin ulos vuonna 2007, ihmettelin miksei Tahdon-CD:tä noteerattu ollenkaan Uutislehti 100:n, Suen ja muiden printtimedioiden levyarvosteluissa. No sehän johtui siitä, että se oli tullut ulos jo edellisenä vuonna. Olin missannut tiedon sen julkaisusta. Onneksi Tahdon oli vielä saatavilla vuosi jälkikäteen.





Kusessa vaati jonkin verran kuunteluja ennen kuin pääsin siihen tarpeeksi sisälle. Tuollainen pienimuotoinen akustinen tunnelmointi ei minua yleensä lämmitä eikä kiinnosta. Velton sanoitukset ovat kuitenkin värikkäitä ja albumi niin muodoin kohtuukiinnostava.

Ronkpukki on erinomainen kokonaisuus. Puskii!-EP syntyi siis hämeenlinnalaisbändi Vinttikaivon Nivelten kanssa, ja Veltto oli tavannut bändin jäsenet Hattelmalan mielisairaalassa? Eli olivat siis hoidettavina siellä? Ihan kelvosti soittavat muuten, paitsi kitaristi on liian arka ja varovainen. Bändin soundi jää kitaristin ujouden takia bassovoittoiseksi, mitä ei oikeastaan jaksaisi pitempään kuunnella.






Tahdon-albumilla on useita huippuraitoja. Täyttä ymmärrystä vailla, Tässä seison, Pelkurit, hurja Harmageddon, Voipas ja erittäin tärkeän sanoman tarjoava Aurinkolaulu. Pelkkää asiaa Veltolta koko levyn mitalla, ja musiikillisesti hyvin esitettynä. Tässä seison -kappaleesta olin niin innoissani vuonna 1994, että elokuussa ollessani Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa kouluttautumassa sivariksi töhersin pätkän sen sanoitusta vessan seinään. Bonuksista kelpaa vain Hellsinki-laulu. Tässä sängyssä jankuttaa koko ajan samoja sanoja ja Anna sydämesi sulaa -sinkku on kauhea iskelmähairahdus Veltolta.

Velton fraseeraus pilaa Beibi-albumin täysin. En tajua, mikä piru hänet pisti laulamaan tuolla tavalla. Kuuntelukelvoton levy.

Demoja ja livejä en viitsi kuunnella.


Artikkeliskannaukset:

https://drive.google.com/open?id=1BEGBOBP8PNfgspuDK5H8ZFNZ_WvnR3-S



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1