Viktor Hurmio - Viktor Kalborrek - Villi Linja

VIKTOR HURMIO



Viktor Hurmio & Fetknopparna: Viktor Hurmio & Fetknopparna (1983)

Viktor Hurmio & Fetknopparna (EP) (1984)

Viktor Hurmio: Scha! (1985)





Viktor Hurmio - oikealta nimeltään Roland Rantschukoff - oli uniikki ilmiö - ei vain suomenruotsalaisessa popissa, vaan suomalaisessa popissa ylipäätään. Hiukan pönäkkä Kirkkonummen tienoilta kotoisin ollut kaveri, joka lauloi vinkuvassa ja muljauttelevassa falsetissa iskelmävaikutteista poprockia. Sanoitukset kertovat miehen omanneen ihan oman persoonallisuutensa: hän inhoaa alkoholia ja juo mieluummin maitoa, tykkää naisten kanssa peuhaamisesta, inhoaa heviä ja 80-luvun jumputusmusiikkia, ei harrasta urheilua, omaa järkähtämättömän coolin asenteen ja tyylikkään lookin aurinkolaseineen, ja puhuu omalaatuista kieltä, johon on sekoittunut Länsi-Uusimaan suomenruotsalaista murretta, suomenkieltä ja slangia (tai sitten tuo kaikki oli pelkkä rooli - kuka tietää?). Tuo laulutyyli on koetinkivi sille joka päättää perehtyä Viktorin levytystuotantoon, ymmärrän ellei sitä jaksa kuunnella. Minä jaksan.

Viktor Hurmio & Fetknopparna sai aikaiseksi kaksi albumia ja EP:n. Löysin molemmat LP:t Tikkurilan kirjastosta tammikuussa 2011, siirsin ne koneelle ja poltin CD-R:t. Oikeat levyt löytyivät sitten ajan kanssa pikkuhiljaa. EP:n sain haltuuni MusicStackin kautta suomalaiselta myyjältä elokuussa 2011.

Levyt myivät suhteellisen hyvin ja keikkasuosio oli kova. 1986 Viktor päätti, että hän on päässyt niin pitkälle kuin on mahdollista näillä avuilla päästä, kumarsi tyylikkäästi ja lopetti huipulla.

Kakkosalbumi Scha! äänitettiin Ton & Teknik -studiossa Ruotsissa. Kuinkahan paljon tuottaja-äänittäjä mahtoi laulujen sanoituksista ymmärtää?



VIKTOR KALBORREK




Con amore (1975)





Huhtikuussa 2016 käpyläläismiehen levykokoelmasta säästämäni LP. Ei olisi ollut väliksi, sillä tiesin hyvin kuinka surkea levy tämä on - olinhan monta vuotta sitten kuunnellut Hullujussin kokoelman jolla oli monta biisiä tältä. Otin silti, ihan keräilykappaleena. Pitihän minun saada mahdollisimman paljon vastinetta niille 300 eurolle, jotka miehelle maksoin.



VILLI LINJA




Haaksirikko / Noidankehä (1985)





Hyvää Yö- / Dingo-vaikutteista Poko-rokkia, tietysti Porista. Haaksirikko on riittävän helposti omaksuttava biisi pikkuhitiksi. Eivät yllätä tiedot, että Hakulinen sävelsi b-puolen ja että Ilkka Tukiainen soitti Hakulisen Vaaleanpunainen majatalo -soololla ja seuraavana vuonna Kinskyssä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1