Wasa Express - Wasama Quartet

WASA EXPRESS



Wasa Express (1977)

On With the Action (1978)





Tämän ruotsalaisbändin ensimmäisen levyn huomasin vinyylimuodossa Leppävaaran Sellon kirjaston levyhyllyjä tutkiessani joskus 2008-2009. En tiennyt bändistä mitään, paitsi että se oli ruotsalainen. Kansi oli kuitenkin upea, ja se oli Love Records -levy, joten lainasin sen kokeeksi. Sain kuulla levyllisen hyvää ja leikkisääkin jazzrockia. Siirsin LP:n koneelle ja poltin CD-R:n. Adventure on muuten hyvä. Ei se mikään seikkailuhenkinen biisi tosin ole, vaan rennosti ja tarkasti soitettu, tasaisesti kulkeva rautalankavaikutteinen instrumentaali, joka päättyy hurjaan kliimaksiin.





Love Records oli julkaissut bändin toisenkin albumin On With the Action, joten halusin kuulla senkin. Imuroin Soulseek-tiedostojenjako-ohjelmasta CD-version bonusraitoineen. On With the Action olikin hämmentävä levy. Kaksi ensimmäistä kappaletta näyttävää, tosi rajua laulettua rockia, Get Up kummallista novelty-diskoa ja todellinen (epämieluisa) yllätys niille, jotka odottavat lisää ensilevyn meininkiä. Wasa Express ei halunnut olla mikään itseensä turhan vakavasti suhtautuva yhtye, mutta tämmöinen kieli poskessa tehty genrehyppely ei tuo laajempaa huomiota. Itse pidän Get Upista, koska omaan monipuolisen musiikkimaun ja pidän yllätyksistä. Mutta...

California Sun -klassikosta on tehty sähäkkä versio. Jatkokin sujuu vahvasti rock-painotteisen fuusiomusan merkeissä, ja huumoria on pistetty mukaan esim. kappaleessa Moonlight Grotesk. CD:llä on livenauha bonuksena - aivan asiallista meininkiä siinä, bändi on parhaimmillaan.

Olen kuullut Wasa Expressin kolmannenkin, Till attack (1979). Siinä bändi oli kuitenkin suistunut aika selvästi raiteiltaan pelleilymaneeriensa kanssa ja levyttänyt albumillisen kornia rokkia, jossa oli vielä ruotsin- ja englanninkielisiä biisejä sekaisin.

Love Records -painos On With the Action -LP:stä tuntuu olevan tosi harvinaisuus. Mietin pitkään, julkaisiko Love sitä oikeasti, kunnes se lisättiin Discogsiin viime vuoden heinäkuussa. On se näköjään kymmenellä Discogs-käyttäjällä. CD:n hommasin Amazonista viime vuoden helmikuussa.








WASAMA QUARTET




Wasama Quartet (1980)

Dirty Date (1983)





FinnArctic-esittely:

Wasama Quartet was a high-quality jazz unit who produced two albums, "Wasama Quartet" (1980) and "Dirty Date" (1983).

Lineup on first album:

Jukka Wasama - drums

Mikko-Ville Luolajan-Mikkola: violin

Ilkka Niemeläinen: acoustic guitars

Olli-Pekka Wasama: bass

The first LP has influences from various kinds of world music, and sounds fresh and original even to my ears.






The second album is pure contemporary jazz, recorded a few months after the band's appearance at the traditional Pori Jazz festival. Luolajan-Mikkola had been replaced with saxophonist Pentti Lahti. American Ed Palermo played alto sax on two tunes - his own Ed Palermo Big Band has attracted wide attention in the jazz circuits, particularly with their CD of Frank Zappa covers.

The only info I found about Wasama Quartet is from the Finnish Music Information Centre's website:

"As Ilkka Niemeläinen was studying guitar and musical theory at the Helsinki Conservatory in 1976, he co-founded the groundbreaking Wasama Quartet with Pentti Lahti and the Wasama brothers Olli-Pekka and Jukka. Ilkka stayed in the Conservatory for another three years, during which time he got into composing and performing electronic music with Otto Romanowski and Esa Kotilainen. But all along these experiments the Wasama Quartet thrived and played to sold-out audiences in Finland. They also ventured abroad to mystify e.g. the Americans with their eclectic acoustic sound. In 1985 the Wasama Quartet went through a slight metamorphosis and appeared on the scene under a new monicker, Instinct. The band released an album, toured and disbanded. But the group of Niemeläinen, Lahti and Jukka Wasama continued their collaboration in 1990 with a new combo called IN2á3. Niemeläinen's latest foray into the world of hi-tech jazz continued with 1997's 'SynChronos', a multimedia art project which brings together pre-recorded music sequences, live musicians (both jazz and classical), computer graphics and videotapes. © Petri Silas 1998"

Another page on the same site tells about Pentti Lahti.

Wasama Quartet's albums definitely deserve a CD reissue - when will that occur?




Wasama Quartetin ensilevy oli kiva hommata itselle Turun Iki-Popista tilaamalla joskus 2010, kahdeksalla eurolla. Tuli tunne, että levyn arvostus ja keräilyarvo ovat nousussa, joten minulla oli hyvä mieli siitä, että ehdin saada sen vielä halvalla. Dirty Date löytyi omaksi vasta muutama vuosi myöhemmin.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1