Wayne County & The Electric Chairs

WAYNE COUNTY & THE ELECTRIC CHAIRS



The Electric Chairs: Stuck on You / Paranoia Paradise - The Last Time (1977)

The Electric Chairs (1978)

Wayne County and The Electric Chairs: Blatantly Offenzive E.P. (1978)

Storm the Gates of Heaven (1978)

Thunder When She Walks / What You Got (1979)

Things Your Mother Never Told You (1979)

Rock'n'Roll Cleopatra (1993)

Wayne County, seksuaalinen ongelmakimppu, syntyi 11,000 asukkaan kaupungissa nimeltä Dallas, Georgian osavaltiossa USA:ssa. Hyvin maalaisen oloinen pikkupaikka. Wayne herätti jo lapsena kiusallista huomiota juoksentelemalla pelkkään toogaan pukeutuneena ja huutelemalla omituisia. Äidit kielsivät lapsiaan leikkimästä Waynen kanssa, koska hän on niin kummallinen. Wayne tiesi jo aivan pienestä asti, että hänen olisi pitänyt syntyä tytöksi. Hän työnteli nukenvaunua, piti omaa leikkitaloa ja pikkutyttöjen kerhoa. Kotona hän auttoi laittamalla ruokaa, hoitamalla pikkusisaruksiaan ja vaihtamalla vaippoja.

Koulussa Wayne välttyi kiusaamiselta, koska hänen kaverinsa, useimmat tyttöjä, pitivät hänen puoltaan ja uhkailivat, että jos isot pojat kiusaavat Waynea, he päätyvät tyttöjen "paskalistalle". Eihän sellainen sopinut terveelle, kasvavalle teinipojalle. Muutenkin kovikset jättivät mieluummin Waynen vain rauhaan.

Selvittyään koulusta Wayne muutti Atlantaan, missä hän eli prostituoitujen kanssa. Nämä opettivat paljon asioita nuorelle Waynelle. Pian hän tunsi muusan kutsumuksen ja alkoi haaveilla musiikkiurasta. Wayne nähtiin usein homobaareissa röyhkeästi pukeutuneena, mutta yhden punaniskojen aiheuttaman aseellisen välikohtauksen jälkeen hän pakeni New Yorkiin. Siellä Wayne näytteli teatterituotannoissa, joissa nähtiin kaikkea: nekrofiliaa, sukuelinten silpomista ja syömistä, tappamista, kuolemaa, naimista, poliisiratsioita... Nämä näytännöt kiinnittivät myös Andy Warholin huomion ja hän oli aivan innoissaan näkemästään. Myös britit saivat maistaa tätä räävittömyyttä, kun Warholin tuottama näytelmä "Pork" siirtyi vuonna 1971 New Yorkista kuukaudeksi Lontooseen. Tämän Nykin Max's Kansas City -klubiin sijoittuneen näytelmän ehti nähdä myös David Bowie, ennen kuin koko teatteriseurue joutui pakenemaan maasta. Bowie jäi kiinnostuneena seuraamaan Countyn uraa, ja poimi häneltä yhden jos toisenkin idean omiin lavaperformansseihinsa ja roolihahmoihinsa.





Palattuaan New Yorkiin County muodosti oman yhtyeen Wayne County and The Backstreet Boys vuonna 1974 (hänellä oli ollut ensimmäinen bändinsä jo 1971, nimeltään Queen Elizabeth, mutta vaikka he äänittivät albumin, se jäi julkaisematta). Vuonna 1976 County ja Backstreet Boysit pääsivät vihdoin levylle, Max's Kansas Citylle omistetulle tribuuttialbumille. Älpeellä kuultiin kolme biisiä, "Max's Kansas City 76", "Cream in My Jeans" ja "Flip Your Wig".





Countyn veri veti yhä kovemmin Englantiin, missä alkoi tapahtua. Uusi aalto jytisi Brittein saarilla, ja County hyppäsi mukaan kelkkaan. Englannissa County perusti The Electric Chairsin, ja levylle päästiin 1977 parin singlen muodossa. Tulevan Police-managerin Miles Copelandin levymerkki Illegal Records julkaisi kolmen biisin EP:n, joka sisälsi biisit Stuck on You, Paranoia Paradise ja Rollarien The Last Time. Myös Thunder When She Walks -sinkku äänitettiin, mutta se julkaistiin vasta helmikuussa 1979.





Illegalin jälkeen vaihdettiin uuteen Safari Records -levymerkkiin, joka julkaisi loput The Electric Chairs -levyt. Countylla ja hänen bändillään oli ongelmia kaksi ensimmäistä LP:tä tuottaneen Martin Birchin kanssa, jolla oli omat ajatukset mm. kitarasoundeista. Yhtye itse olisi halunnut ensimmäiselle albumille kunnon raa'an live-henkisen soundin, mutta Birch siisti ja puleerasi soundit ja pisti kitarat kuulostamaan hevirock-tyyppisiltä. Myös levynkannet olivat silkkaa kompromissia toisensa perään, ensi-LP:n takakannesta rajattiin Countya ihmettelevät bändin jäsenet pois. Safari joutui myös vaikeuksiin levittäjänään toimineen Pye Recordsin kanssa. Siellä ei pidetty The Electric Chairsin mitään aristelemattomasta meiningistä, ja siellä kieltäydyttiin muutamaankin otteeseen olemasta missään tekemisissä bändin levyjen kanssa. Vähitellen Sähkötuolit alkoivat kuitenkin saada levyistään yhä enemmän mieleisiään. Viimeinen LP Things Your Mother Never Told You on kutakuinkin sellainen kuin oli tarkoituskin.






Vuosi 1979 oli bändille hiljaisempaa aikaa. County oli edeltäneen vuoden aikana hiljakseen aloittanut fyysisen muutoksensa miehestä naiseksi. Hän aloitti Berliinissä suoritetulla nenäleikkauksella, Storm the Gates of Heaven -albumin äänitysten ja julkaisun välissä. Asteittaiset operaatiot jatkuivat sitten vuoden 1978 aikana. 1979 toukokuussa, sen jälkeen kun Things Your Mother Never Told You -LP julkaistiin, bändi äänitti vielä yhden John Peel -session, mutta sen jälkeen kaikki hiljeni bändin ympärillä. Elokuussa ilmoitettiin, että Countyn ja Electric Chairsien tiet olivat eronneet. County ja kitaristi Eliot Michaels olivat New Yorkissa keräämässä rahaa Countyn sukupuolenkorjausoperaatiota varten. Bändi tunsi itsensä hylätyksi ja koki, ettei Countya enää kiinnostanut antaa sille omaa panostaan. Bändi ilmoitti äänittävänsä albumin ilman Countya.

County oli itse asiassa jo jonkin aikaa harkinnut soolouraa. Häntä turhautti se, että muu bändi oli päättänyt yhä käyttää The Electric Chairs -nimeä, mutta vielä enemmän häntä turhautti se, että hän oli puolessavälissä sukupuolenkorjausoperaatiota, mutta ilman resursseja saattaa sitä loppuun.





The Electric Chairs julkaisi singlen "So Many Ways / J'attends les marines", joka floppasi niin komeasti, että suunnitelma albumista hylättiin, eikä bändistä kuultu sen koommin.

County taas muuttui loppuun suoritetun operaation seurauksena Jayne Countyksi, ja hän on pitänyt yllä soolouraa siitä lähtien.





Tämä ja paljon muuta kerrotaan kokoelman Rock'n'Roll Cleopatra komeassa, aukitaitettavassa kansibookletissa. Tuo kokoelma oli minulle niin tärkeä saada, että hoidin sen Amazonin kautta kotiin jo varhaisessa vaiheessa nettitilausuraani, syyskuussa 2005. Olin jo vuosia aiemmin löytänyt Storm the Gates of Heaven -LP:n Popparienkelistä, mutta turhautunut siihen, ettei mitään muita County-levyjä löydy mistään päin Helsinkiä. Tuo kokoelma sisältää parhaita biisejä kaikilta kolmelta albumilta ja suurimman osan sinkku- ja EP-raidoista.

MusicStack auttoi lisää. Stuck on You -EP:n, Thunder When She Walks -singlen ja loput LP:t tilasin sieltä marraskuussa 2006.

Storm the Gates of Heaven -vinyyli on komeannäköinen, monenkirjavalle laventelin väriselle vinyylille prässätty taideteos.

Things Your Mother... -LP on melkoisen omituisessa kunnossa. A-puoli, joka tarjoaa perinteistä Wayne County -menoa, rahisee melkein loppuunsoitettuna, mutta kokeileva kakkospuoli soi suhteellisen puhtaasti. Kertoo selvää kieltä siitä, mitä edellinen omistaja levystä tykkäsi. Onneksi kokoelma-CD sisältää yhtä lukuunottamatta kaikki ykköspuolen kappaleet, niin saa kuulla ne jostain puhtaina rahinasta.

Thunder When She Walks on kamala single. A-puoli on yksinkertaisesti huono biisi, ja b-puolesta kuullaan parempi versio (nimellä It Ain't How Much You Got) Rock'n'Roll Cleopatra -CD:llä.





Kokoelmani täydentyi vielä marraskuussa 2016, kun löysin Blatantly Offenzive -EP:n Black and Whitesta suuren sinkkulaatikoiden penkomisen yhteydessä. Onhan nuo biisit sillä kokoelma-CD:lläkin, mutta pitäähän tuo EP:kin omistaa, sen verran legendaarinen julkaisu se on. Kullanvärinen vinyylikin vielä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1