Wreckless Eric - Wrum

WRECKLESS ERIC



Whole Wide World / Semaphore Signals (1977)

Wreckless Eric (1978)

Wreckless Eric (10" versio) (1978)

The Wonderful World of Wreckless Eric (1978)

Big Smash (1980)





Kun vanhojen Soundi-lehtien innoittamana 90-luvun lopulla keräsin divareista punk- ja new wave -singlejä, otin ihan summamutikassa mukaani myös Wreckless Ericin Whole Wide World -seiskan. Wreckless Ericista kirjoitettiin Soundissa paljon ja hyvää. Lisäksi sinkku oli Stiff Recordsin julkaisema, kiinnostavuusarvo oli taattu jo sillä. Kun sitten kotona pyöritin levyä ensimmäistä kertaa, yllätyin. Tämähän on Eppujen Nuori poika! Radiossa olin vuosia aiemmin kuullut pienen pätkän myös Wreckless Ericin originaalia, mutta alkuperäisversion nimi ja esittäjä eivät olleet porautuneet kallooni, joten minulle tämä sävellys oli ollut oikeastaan vain Eppu Normaalin Nuori poika eikä muuta. Kiitin itseäni ihan sattumalta haalitusta aarteesta.






Hyvän ensikohtaamisen jälkeen päätin kerätä lisääkin Ericin levyjä. Soundi-lehti informoi hyvin, että ensimmäisestä albumista on olemassa sekä 12 tuuman mustavinyyli- että 10 tuuman ruskeavinyyliversio. Tottakai värivinyyleistä innostuneena halusin molemmat. Ruskea kymmentuumainen löytyikin ensin, Hippie Shake Recordsista. Big Smashin tarjosi VR:n makasiinien kirpputori. The Wonderful World of... -LP:n bongasin myös lopulta jostain, tyydyttyäni jonkin aikaa kirjastovinyyliltä äänitettyyn kasettikopioon.





Big Smashista olen kovasti yrittänyt löytää hyviä puolia ja miettiä, mitkä biisit ovat niin vaisuja, että ne olisi pitäyt korvata paremmilla. Hyväntahtoisuudessani olen valinnut useitakin kappaleita, jotka eivät ihan huonoja ole. Pakko kaikesta huolimatta myöntää, että koko albumissa on vikaa. Olivat kesyttäneet Eric Gouldenin, eikä se ollut kivaa kuultavaa. No, onhan kotelossa mukana sentään paras mahdollinen kokoelmalevy, jolla on mukana kaikki albumeilla julkaisemattomat singleraidat ja pari vaihtoehtoista versiotakin. Se tuo Big Smashillekin arvoa.










WRUM



Takapihojen rock-tähdet (1980)

Katujen kasvatit / Kusiainen (1981)





Tämä turkulaisbändi se vasta jäikin yhden hitin vangiksi. Ensisingle sisälsi biisit Takapihojen rock-tähdet ja Rocktähti, LP nimettiin hitin mukaan ja se sisälsi uuden version siitä, Vaahtopäät-kokoelmalla on vielä yksi ihan erilainen versio, ja LP:n jälkeen tuli sinkku Katujen kasvatit, joka aika pitkälti toisti samaa ideaa. Vielä yksi single sen jälkeen, ja kaikki oli ohi.

Olen kuullut tuon ensimmäisen singlen, ja voi pojat, että Takapihojen rock-tähdistä onkin siinä hiiiitaaaasti mateleva versio. Onneksi nopeuttivat biisiä albumillaan. Rocktähti on itse asiassa ensisinkun parempi puolisko. LP on muuten piirun verran keskinkertaista parempi. OK biisejä, mutta Se Jokin puuttuu.

Myöhemmät sinkut "Katujen kasvatit / Kusiainen" ja "Viiniä / Peili" ovat minusta älppäriä parempia. Tosin Raine Potinkaran sävellykseksi kreditoitu Kusiainen on ihan suora plagiaatti Hot Chocolaten hitistä Heaven Is in the Back Seat of My Cadillac. Rojaltimaksujen pitäisi mennä Errol Brownille eikä Potinkaralle.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1