Country Joe & The Fish - The Courtship - The Cramps - Crazy Elephant

COUNTRY JOE & THE FISH


Electric Music For the Mind and Body (1967)

"Country Joen ja kumppaneiden levyltä löytyy kaikkea mahdollista. Psykedeelistä bluesrokkia, sähköistä valssia, instrumentaalitrippailua ja muuta hapokasta. Tässä oli kaikkien luomiskyky huipussaan."

Näin kirjoitin Kvaakiin tästä albumista, kun kävin läpi 1001 albums you must hear before you die -listan ennenkuulemattomia levyjä.



THE COURTSHIP


It's the Same Old Love / Last Row, First Balcony (1972)





PÄIVITYS 14.8.2019: Yllätyslöytö The Complete Motown Singles 12A -boksista. The Courtship teki vain kaksi singleä Tamla Motownille, niistä tämä oli ensimmäinen. It's the Same Old Love on niiiin siirappia ettei paremmasta väliä, ja laulajan äänenväri ei ole semmoinen jota ehkä albumillista jaksaisin kuunnella yhteen menoon. Tyyli on aivan kuin The Stylisticsia, mikä on periaatteessa huono juttu - The Stylistics kun teki pari-kolme hyvää levyä uransa alussa ja sen jälkeen tonnikaupalla ällöä limakamaa. Mutta tässä on taianomainen melodia, sellainen joka harvoin löytyy mistään kivenkolosta. Jotenkin Gary Knight ja Gene Allan onnistuivat löytämään sellaisen. Kun sanoituskin on liikuttava - "ehkä en ilmaise rakkauttani sinulle niin kuin suhteemme alkuaikoina, mutta se ei tarkoita että rakkauteni olisi väljähtynyt tai muuten muuttunut" - niin minun romanttinen puoleni väräjää tämän kuullessani ihan suunnattomasti.

Sinkku on Motownia harvinaisemmasta ja unohdetummasta päästä, ja mielessä kyti pitkään ajatus, että ihan diggailu- ja arvostuksenosoitusmielessä pitäisi hankkia oikea vinyylikappale. Vastustelin ajatusta, koska molemmat biisit ovat kuitenkin parhaalla mahdollisella äänenlaadulla tuossa Complete Motown Singles -boksissa. Annoin lopulta periksi, ja tilasin netin kautta brittimyyjältä tämän seiskan 28 punnalla.

Nimellä The Courtships tuli vielä yksi yhtä pehmo single, "Love Ain't Love (Till You Give It to Somebody) / Oops, It Just Slipped Out" (mukana seuraavassa boksissa, 12B:ssä), mutta siinä melodiat ovat keskinkertaisia. Sen takia singlen siirappisuus muodostuu pelkästään rasitteeksi. Ei tullut toista täysosumaa.



THE CRAMPS



Songs the Lord Taught Us (1980)

Ja näin kirjoitin Kvaakiin tästä kun kuuntelin saman listan levyjä:

"Seuraavaksi iso setti erinomaista psykobillyä, asialla todellinen hautuumaabändi. Kuin elävien kuolleiden bileet, mutta Crampsien seurassa en pelännyt vaan minulla oli mahtavan hauskaa. Kuinkas en ole näidenkään levyjä tullut kuunnelleeksi?"


















CRAZY ELEPHANT



Gimme Gimme Good Lovin' / Dark Part of My Mind (1969)

There Ain't No Umbopo (1970)







Onkohan kukaan onnistunut kunnolla kartoittamaan purkkalegenda Joey Levinen kaikkia tekemisiä? Mies on häärinyt mukana niin monessa ja saanut aikaan niin uskomattoman paljon, ja biisejään ovat levyttäneet niin monet tuntemattomat ja vähän tunnetut nimet, että päähän siinä menee pyörälle. Crazy Elephant on ilmeisesti Levinen ja Ritchie Cordellin kynäilemän Gimme Gimme Good Lovin' -biisin ensimmäinen levyttäjä, väittää Wikipedia, mutta Levinen tuntien, eiköhän jostain putkahda esiin jokin lähes tuntematon, yhden välittömästi hautautuneen singlen tehnyt bändi joka on jo ennen Crazy Elephantia joko nauhoittanut demon tuosta kappaleesta tai sitten pistänyt sen sille singlelleen.

Ja sitten ko. bändi paljastuu pelkäksi Jerry Kasenetzin ja Jeff Katzin valitsemaksi ryhmäksi anonyymeja studiomuusikoita, joille keksittiin nimi tuota sinkkua varten. Aivan kuten Crazy Elephantkin.






Crazy Elephantin levyillä lauloi yleensä Robert Spencer, joka toimi 1953-1962 vaikuttaneessa doowop-yhtyeessä Cadillacs, joka muistetaan hitistään "Speedoo". Gimme Gimme Good Lovin' oli mukana Crazy Elephantin ainoalla, 1969 julkaistulla LP:llä, joka kantoi yksinkertaisesti bändin omaa nimeä.

1970 tehtiin single "There Ain't No Umbopo / Landrover", jonka a-puoli oli tulevien 10CC-miesten Kevin Godleyn ja Lol Cremen kynälemä, ja Godley poikkeuksellisesti myös lauloi. Vielä samana vuonna Godley, Creme ja kolmas tuleva 10CC-mies Eric Stewart tekivät Doctor Father -nimellä uuden version tuosta kappaleesta, jonka nimi oli lyhennetty pelkäksi Umbopoksi. Ja vähän ennen Doctor Father -sinkkua heistä oli tullut Hotlegs, ja sillä nimellä he saivat yllättävän listahitin Neanderthal Man -rumpukokeilullaan.

Tuntuu että kaikesta mihin Joey Levine on näppinsä työntänyt, pystyy luontevasti erkanemaan kauas alkuperäisestä aiheesta.





There Ain't No Umbopo -singlen minulle esitteli The Barracudas -yhtyeessä muinoin musisoinut britti Robin Wills erinomaisen PUREPOP-bloginsa kautta. Tuossa hänen postauksensa, jossa infoa singlestä. Asialla ei siis ollut "alkuperäinen" Crazy Elephant, vaan 10CC.

Umbopo-singlessä minua kiehtoi sekä melodia että sanat. Biisi kertoo miehestä, joka parkkeeraa autonsa Borneon viidakon laitamille, jättää hyvästit koko maailmalle radion välityksellä, ja astuu suureen tuntemattomaan. Miehestä ei sen jälkeen kuulla koskaan mitään, mutta se mitä laulussa kerrotaan, jättää kuulijalle vaikutelman, ettei mies ole missään vaarassa, vaan viidakko ottaa hänet avosylin vastaan ja tarjoaa uuden tutkimattoman maailman.

Entä mitä laulun nimi tarkoittaa? Henry Rider Haggardin menestysromaanissa Kuningas Salomonin kaivokset esiintyy afrikkalainen alkuasukas Umbopa, joka liittyy valkoisen tutkimusryhmän seuraan oppaaksi. Hahmo on nimeltään Umbopa myös 1950 tehdyssä ensimmäisessä romaanifilmatisoinnissa, mutta kun ko. seikkailuklassikko filmattiin uudestaan 1985, hänen nimensä vaihtui Umbopoksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1