J. Salminen Systems - JSS - Judge Bean Jr. and the Jury

J. SALMINEN SYSTEMS



Rokki on taidetta (1981)





Jyrki Salminen sai useita omia kappaleitaan Virroista kotoisin olleen Lizardsin LP:lle Herätkää! Vartiotorni kaatuu, mutta miehellä oli omakin bändi, joka pääsi tekemään LP:n samana vuonna.

Salminen on saanut joihinkin teksteihinsä tervettä yhteiskuntakritiikkiä. Laitossarjaksi kutsumansa biisikolmikko Takaisin laitokseen - Isoveli - Halitulijallaa on levyn vahvinta antia. Koko levyn ajan on kuitenkin se fiilis, että jotkut ratkaisut olisivat vaatineet vielä kypsyttelyä. Jotain Kaijan kaulaa -biisiä leimaa... no, vähän erikoinen fetissi. Veikko ja Taina pilataan liiallisella kieli poskessa -pelleilyllä.

Räminää kärsii liiasta pituudesta, ja miksi Roxene vedetään läpi niin junnaavan hitaasti, verrattuna Lizardsin sujuvasti hölkkäävään versioon?

Salmisella oli myös vielä töitä tehtävänä laulajana. Äänessä on aneemisuutta, ruikuttavaa sävyä joka ei mene läpi kaikissa kappaleissa. J. Salminen Systems oli lupaava, yritteliäs bändi, joka ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa saanut itsestään tarpeeksi irti. Kannen hutaistu typografia ja valokuvan huono rajaus ei myöskään miellytä graafisen suunnittelijan silmääni.



JSS



Rautasydän (1983)





Kaksi vuotta myöhemmin Jyrki Salminen oli saanut homman toimimaan juuri niinkuin piti. Rautasydämellä hän oli löytänyt oman soundin, ja siinä soundissa pysytään. Ilmoille paiskotaan vakavaa, modernia rokkia, johon on luotu tunnelmaa hillitysti käytetyllä syntetisaattorilla ja kaiulla. Ehkä biisit ovat vähän liiaksi samasta muotista puserrettuja, mutta kokonaisuus on yhtenäinen ja tarttuvaa melodianpätkää riittää koko levyn mitalla.

JSS ei ole mikään J. Salminen Systems uudella nimellä, sillä pääjehun lisäksi jäljellä on vain basisti Jarmo Salmela. Rokki on taidetta tuntui hirveän vaikealta levyltä löytää mistään, suorastaan maan nielemältä (ei ollut montaa mainintaa netissäkään), mutta marraskuussa 2015 äkkäsin sen Black and Whitessa myynnissä 20 eurolla, ja otin epäröimättä talteen. Rautasydäntä sen sijaan näkee kivasti vähän joka paikassa halvalla. Suosittelen hommaamaan itselle.

Salmisella oli myöhempänä bändiyritelmänä Rip Kirby, joka pääsi tekemään muutaman ilmeisesti keskinkertaisen poppisinglen vuosina 1988-1991. Ainakin ensisinkku "Tiina / Tunteiden hautausmaa" oli pettymys.








JUDGE BEAN JR. AND THE JURY



You Hate Me and My Stetson Hat / Seventeen and in a Misery (1981)





Tuomari Nurmion yhden singlen sivuprojekti on kuin palavan maailmanpyörän melskettä, a-puolensa osalta lievillä kantrivaikutteilla höystettynä. Mausteista, nurmiomaista hupia niille, jotka tykkäävät rähinästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1