Malo - Malvina Reynolds - The Mamas & The Papas

MALO



¡Celebración! The Warner Bros. Recordings (2001)






Santanan menestys tuotti oikean latinorockbuumin USA:ssa 70-luvulla, ja buumin keskus oli San Francisco. Siellä Carlos Santanan veli Jorge soitti ensin The Malibus -nimisessä yhtyeessä, jonka nimi muuttui kokoonpanotäydennysten myötä Maloksi. David Rubinson, joka oli tuottanut Santanan levyt, bongasi Malon ja kiinnitti bändin Warner Bros. Recordsille. Warnerille syntyi vuosina 1972-1974 neljä levyä, joista Rhino Records kokosi pikkuboksin Rhino Handmade -sarjassaan vuonna 2001.

Rhino Handmaden julkaisut ovat yleensä rajoitettuina painoksina ilmestyneitä, Warner Brosin katalogista poimittuja luksuskoosteita. Julkaisut ovat vain nettimyyntiin tarkoitettuja, ja harvinaisia: kun painos on myyty loppuun, ei enempää tehdä.

Minä olin tutustunut Maloon jo joskus niihin aikoihin, kun netti oli pullollaan musiikkia jakaneita blogeja. Kuuntelin kaikki neljä ensimmäistä levyä ja totesin että kivaa musiikkia. Myöhemmin teki mieli hommata omaan levykokoelmaan lisää rock-uskottavuutta ja kävin läpi kaikkia kuuntelemiani rock-bändejä kooten listan niistä, joiden levyjä voisin hankkia. Tälle pitkälle listalle pääsi myös Malo. Kuuntelin levyt uudestaan, ihastuin, imuroin albumit Pirate Baysta, pidin vähän aikaa digitaalikopioita, kunnes päätin hankkia oikeat levyt. Valitettavasti yksittäisten albumien saatavuus CD:nä ainakin Amazonista oli vähän niin ja näin, ja saatavilla olleet CD:t olivat hirmuisen kalliitakin. Huomasin, että neljä ensimmäistä albumia oli koottu boksiksi, mutta silläkin oli hintaa. Päätin silti hankkia sen boksin, maksoi mitä maksoi. $56,99 oli kohtuullisin hinta Amazonissa maaliskuussa 2014, joten tartuin tarjoukseen.

Malo hajosi väliaikaisesti vuoden 1974 Ascención-levyn jälkeen. Comeback tapahtui vuonna 1981 viidennen albumin V myötä. Jorge Santana, joka oli tehnyt 70-luvun lopulla kaksi soololevyä, ei ollut enää mukana. Malolta on tullut vuoteen 2006 mennessä silloin tällöin vielä lisääkin levyjä. Jorgesta ei kuitenkaan ole vuoden 1981 jälkeen kovin paljoa kuultu, lukuunottamatta vuosia 1992-94, jolloin hän soitti Carlos-veljensä albumeilla.



MALVINA REYNOLDS



West Coast Woman (1971 / 1977)





Love-uusintajulkaisu alunperin Reynoldsin (1900-1978) omaa nimeä kantaneesta levystä. Tämän löysin Leppävaaran Sellon kirjaston poistomyynnistä, mutta kuuntelu on jäänyt pariin kertaan. En pysty pitämään Reynoldsin äänestä, inhoan sitä. Hänellä oli kyllä roimasti asiaa lauluissaan, hänen protestilaulunsa olivat hyvin kirjoitettuja ja sanomat menevät hyvin perille, siitä kehuja. Valitettavasti tuo ääni pilaa paljon minun kohdallani.

Yritin päästä eroon levystä muutama vuosi sitten. Kun Ruotsissa asuva Pasi, Harrin tuttu ja kova Love- ja Eteenpäin-tuotannon keräilijä, sai tietää että minulla on tämä levy, hän oli alkuun kiinnostunut. Vaan kun kerroin puhelimessa, että se on kirjastopoisto, Pasi sanoi että hän kyllä pystyy saamaan sen levyn haltuunsa muualta. Niin taisi saadakin.

Miska Rantasen kirja Love Records: Tarina - taiteilijat - tuotanto kertoo, että Reynolds valmistui 30-luvun lopulla englannin kielen tohtoriksi Kalifornian yliopistosta. Yhdistelmä juutalainen-sosialisti-nainen oli kuitenkin liikaa työnantajille, joten työnsaanti kävi mahdottomaksi. Niinpä Reynolds ajautui folkpiireihin ja alkoi kirjoittaa omia lauluja.



THE MAMAS & THE PAPAS




If You Can Believe Your Eyes and Ears (1966)






Kvaakissa kirjoitin:

"The Mamas & The Papasilta en ole niitä kahta isoa hittiä enempää koskaan kuullut, mutta nyt tajuan jääneeni paljosta paitsi. Jumankauta, mitä stemmanautintoa koko levyn täydeltä! Tämän enkeliyhtyeen laitan samaten "täytyy kuunnella lisää" -listalleni".

Valitettavasti ei paljoa maksanut vaivaa kuunnella lisää. Heillä oli tämä mestarillinen levy, minkä jälkeen tuli yksi hyvä nimikko-LP, ja siinä se sitten oli se laatutuotanto.

Äidillä ja isäpuolella on jokin Mamas and the Papas -LP, mutten ole päässyt vielä selvyyteen siitä mikä se on. Tutkimukset jatkuvat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1