Niki Koster - Nimbus - Nina Simone - Nirvana (UK)

NIKI KOSTER



Niki Koster (1981)





French Kississä ja Trance Dancessa myöhemmin vaikuttanut Ben Marlene liittyy hyvin läheisesti tähän salaperäiseen yhden LP:n yhtyeeseen, hän oli kantava laulunkirjoittaja. Kaksi eri laulukieltä tekevät kokonaisuudesta sekavan. Ihan OK kulkevaa perusrokkia tämä silti on.

Parhaat kappaleet löytyvät suomenkieliseltä puolelta. Rahapeli, raaka peli, Miks' ei rumia vois rakastaa ja Älä ole niin rauhaton erottuvat kokonaisuudesta. Laulusolistin äänessä nyt ei ole munaa, ykköspuolella hän laulaa lähinnä ruikuttavassa ylärekisterissä. Jostain syystä hän kuulostaa paremmalta kakkospuolella. Plussalle mennään kyllä.



NIMBUS




Obus (1974)

Pop-Liisa 08 (1974 / 2016)





Obus on melkoista progetaidetta, jossa varsinkin sanoitukset menevät välillä yli kaalini. Onkohan yhtye itsekään aina ymmärtänyt niitä?

Nimbuksen katkeran hajoamisen jälkeen laulaja Pasi Saarelma ja kosketinsoittaja Pekka Rautio liittyivät kitaristi-laulaja Jussi Blomqvistin perustamaan Motelli-yhtyeeseen, jonka biisimateriaali oli satiirista. Yksi singlekin äänitettiin joskus 1976-1977, "Oscar Wilde / Akka akka". Ensinmainittu kertoi väärinymmärretystä kirjailijasta, jälkimmäinen naisten vapautusliikkeestä. Julkaisematta tosin jäi. Kyseinen Blomqvist johti myöhemmin Jesse Bullet's Heaven -nimistä bändiä, jonka ainoan singlen "Waiting For You / Love You (the Way I Can)" julkaisi Love Records, se pulju joka ei julkaissut Nimbuksen 1974 äänittämää singleä.



NINA SIMONE




The Amazing Nina Simone (1959)

I Put a Spell on You (1965)

Let It All Out (1965)

Wild Is the Wind (1966)

High Priestess of Soul (1966)

Silk & Soul (1967)

'Nuff Said! (1968)





"Nina Simone teki laulujazzia ihan omalla tyylillään. Jo lauluäänessä oli minulla pikkuisen totuttelemista, mutta kun sen olin hyväksynyt, olinkin jo ihan toisessa maailmassa. En voi kuvailla, se on vain koettava".

Näin kirjoitin Kvaakiin kuunneltuani albumin Wild Is the Wind. Simonen tuotannon perusteellinen kuuntelu alkoi myöhemmin, ja sieltähän löytyi aika monta ostamisen arvoista levyä. Kaikki ovat hankittuina ja tuossa listattuina. Simone teki vähän turhankin monta livelevyä, mutta se oli selvästi se ympäristö jossa hän oli parhaiten elementissään.





Kappaleesta My Baby Just Cares For Me tehtiin kiva savianimaatiomusiikkivideo vuonna 1987. Näin sen telkkarista aikoinaan, pidin siitä, ja se sai minut pitämään itse kappaleestakin. Luulin, että sen videon teki hollantilainen Will Vinton, mutta kun eräänä päivänä googlasin tietoa videosta sain selville, että se onkin Aardman-studion tekoa.



NIRVANA




Stadium / Please Believe Me (1971)





1967-1972 toiminut bändi, josta aina muistetaan huomauttaa, ettei se ole SE Nirvana. Se paremmin tunnettu bändi maksoi tälle brittipumpulle 2000 dollaria luvasta käyttää nimeä. Britti-Nirvana teki comeback-levyn Orange and Blue vuonna 1996, sillä on mukana lainaversio USA-Nirvanan kappaleesta Lithium.

Tämä Stadium on Black and Whitesta suuren singlelaatikkoputsaukseni (26. lokakuuta - 30. marraskuuta 2016) myötä löytämäni single. A-puoli on komea, moniosainen, kuusiminuuttinen orkestroitu eepos, b-puoli kestää vain puolet siitä ja on maltillisempi poppilaulu, vaikka siinäkin on jousia ja pianoa taustalla. Molemmat kappaleet lisättiin 1972 albumille Songs of Love and Hate. Albumilla Stadiumin kesto on reilut seitsemän minuuttia. Singlellä pianosooloa oli lyhennetty minuutilla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cinema - Circus

Thai Sticks - Eri Esittäjiä: Thank God It's Friday

Johanna - kaikki singlet 1979-1984, osa 1